Home Afdeling Aktiviteiten QSL service Evenementen Agenda Eraan/Eraf Contact

PI4VPO

CW Velddagen     In het weekeinde van 3 en 4 juni (Pinksterweekeinde) heeft Pi4VPO deelgenomen aan de IARU CW HF en VHF / UHF Velddagen op de wei van Henk PA3HV te Rockanje.               Zie hier de foto’s            en foto’s van Peter PD5PET       en de foto’s van Paul PA3AQL       en een filmpje van het uitdraaien v/d mast

Verslag van de VHF velddag 3 en 4 juni 2017 door Alex, PE1NYQ


Het was bekend dat we weer mee gingen doen met de velddag en dus weer een twee meter station in de lucht zouden zetten. Afgelopen jaar had dit als een speer gewerkt in de opzet zoals we nu weer voor ogen hadden. 2x 9elements gestackt boven in de mast en afhankelijk van de wind zo hoog mogelijk opstellen. Maar ja, zo tijdens de locator contesten eens met Simon, PA3JQD, gesproken of het wat zou zijn om ook een 6m station in de lucht te brengen. Ik had toch nog een 5elements voor 6m op de plank liggen die nog niet op zijn plaats stond. Het zag er ook niet naar uit dat dat voor die tijd ging gebeuren. Dus Simon het aanbod is overdacht en ook tijdens de clubavond eens laten vallen of dit praktisch mogelijk en wenselijk zou zijn. Tijdens een van de latere locator contesten kwam hij hier positief op terug. Dus ik de antenne opgezocht en werd later opgehaald om op tijd aanwezig te zijn om in de mast gehesen te kunnen worden. Hoe dit alles gelopen is hebben we in het relaas van Jan kunnen lezen.

Verder zou het dan de bedoeling zijn om het station op te bouwen en er vervolgens een papegaai op aan te sluiten en die maar op een frequentie laten roepen om te laten horen dat we als PI4VPO/p ook op 6m actief zijn. Wie weet werken we op zes nog wel een station. Je kan nooit weten. Plus het was een leuke test om te kijken of de antenne doet wat hij moet doen. Eventuele kleine aanpassingen zijn dan makkelijker te doen als dat hij straks op zijn definitieve plaats staat.

Zo gezegd zo gedaan. Op zaterdag met een aantal boodschappentassen ter plaatse om alles aan te sluiten. Voor de zekerheid ook nog maar een laptop klaargemaakt met N1MM erop om deze apart voor 6m te houden. Dit zou wat makkelijker zijn met loggen mocht de ether open gaan. Op verzoek van de velddag leider Simon ben ik me met de opbouw in de mobiele shack bezig gaan houden. Hier komen toch ook nog wel wat kabeltjes om de hoek voor dat alles aangesloten is en het nog werkt ook. Op 2m was het vanuit alle richtingen nog al vrij rustig. Daar werd ook op het cluster weinig getoond dus er maar vanuit gaan dat het goed is zullen we maar zeggen. Dan door met 6m. Hier was het al wat spannender. Er werden wat grotere afstanden op het cluster gemeld vanuit Europa. Eenmaal opgebouwd en aangesloten hoorde ik IJsland op een portable station. Laat ik eens gek doen en geef antwoord. Laat dat nu helemaal geen probleem zijn. Eerste aanroep en komt gelijk voor ons terug. En nog met goede rapporten ook. Station zat even buiten de hoofdstad. Dat gaf de burger moed voor de contest. Nadat alles klaar was voor gebruik was het wachten op het startschot om 1600h.

Om 1600h was het dan eindelijk zover. Ik ben zelf gestart op 6m en Simon, PA3JQD en Jaap, PA3HGL hebben 2m voor hun rekening genomen. Het liep niet storm maar er werden toch stations diep Europa in gehoord. En zo begin van de avond was het hek van de dam. Toen kon er met het bekende contest station, 5B4AIF, in Cyprus gewerkt worden. Dit was ook gelijk onze grootste afstand deze velddag.  Maar dat deze afstand geen eendagsvlieg was werd wel bewezen nadat er later op de avond ook nog met de Oekraïne, Malta en Portugal gewerkt werd. Uiteindelijk ging de band zo rond 2100h dicht en werd er alleen nog wat “lokale” stations (Nederland en België) gewerkt.

De mannen op 2m liepen hard te mopperen. Daar was zo goed als geen activiteit te bespeuren. Zowel niet aan de SSB kant als aan de FM kant. Hier werd dan ook regelmatig een shaggie gerookt en wat aan de inwendige mens gedaan. Zo goed als het vorig jaar ging zo slecht ging het nu.

De late avond en nacht werd eigenlijk afgezegd door Simon. Dit had geen zin om hier iemand neer te zetten bij zulke “grootse” activiteiten op de band. Maar Peter, PD5PET kon het niet nalaten om te komen. Dus hij heeft dus alsnog de 2m en 6m gedurende een hele tijd bevolkt.

De andere ochtend de draad weer opgepakt op 6m. 2m werd al weer bemand door Jaap. En ook toen waren er nog steeds verbindingen mogelijk op 6m. Tot 1300h werd er veel Italië, oud-Joegoslavië en ook weer Cyprus gewerkt. Daarna verplaatste de verbindingen zich meer naar het oosten en noorden.  Nu werden er russen, polen, baltische staten en scandinaviërs gewerkt. En ook weer het station waar we gisteren al mee gewerkt hadden in IJsland. En dit ging zo maar door tot de klok einde contest sloeg.  Zo was dit een hele geslaagde velddag op 6m en een wat minder geslaagde velddag op 2m.

Dan nog even voor de statistieken:

6m: 65 QSO’s en 83913 punten ofwel een gemiddelde afstand van 1291km per QSO. Wat toch heel hoog is. De beste afstand is 2942km met Cyprus.

2m: 22 QSO’s en 1648 punten ofwel een gemiddelde afstand van 75km per QSO. De beste afstand is 378km een station in de buurt van Parijs en dat met de groots mogelijk moeite.


De gewerkte vakken op 6m:  HP93, IM57, IM67, IM98, IM99, JM09, JM67, JM88, JN35, JN40, JN44, JN52, JN53, JN54, JN55, JN61, JN62, JN71, JN72, JN74, JN76, JN80, JN83, JN99, JO01, JO10, JO21, JO22, JP52, JP66, JP90, KM64, KN04, KN12, KN18 ,KN24, KN28, KN43, KN45, KN59, KN78, KO10, KO14, KO29, KO36, KP00, KP01, KP10, KP20, KP21 en KP32.

Zoals je ziet een zeer grote verscheidenheid aan vakken voor deze 65 verbindingen. Zo’n beetje iedere verbinding is haast een ander vak geweest.

De gewerkte vakken op 2m: JN28, JN39, JO10, JO11, JO21, JO31 en JO33.

Dit geeft wel aan hoe slecht de condities waren voor 2m door deze hoeveelheid gewerkte vakjes.


VHF – Operators: Simon PA3JQD, Jaap PA3HGL, Peter PD5PET en Alex PE1NYQ


Stroom:   twee aggregaten


Antenne steunpunten: Uitschuifmast 20 meter voor 2m

  Pompmast 12 meter voor 6m


Zenders:  Kenwood TS-2000e (100W) voor 2m

              Kenwood TS-690s (50W) voor 6m


Antennes:  2x 9 elements gestackt voor 2m

      5 elements yagi voor 6m


73’s

Alex, PE1NYQVerslag CW velddag 2017 door Jan, PA3HCC


Al in een vroeg stadium werd besloten om in deze velddag niets aan het toeval over te laten. Zelfs een vaag en zeer theoretisch verhaal over de kwaliteit van het gemaaide gras en de SWR werd serieus genomen en de velddag locatie aan de Hippelse weg in Rockanje werd dan ook terdege geïnspecteerd voordat besloten werd om het antenne park op te bouwen.  Zie hier de foto’s van deze inspectie.


Op vrijdag 2 juni 2017 werd al vroeg begonnen met het opzetten van het antenne park. Ruim voor die dag was de gereviseerde uitschuif mast al naar het weiland getransporteerd en de mobiele shack stond ook al ter plaatse. Allereerst werd de tent opgezet en dat verliep zonder problemen, immers hij was nog maar een paar weken gelden afgebroken bij de molen van Rockanje voor het molenweekend.


Voor de uitschuifmast had Simon PA3JQD een geniale oplossing bedacht om de lier, die voor het uitschuiven van de mast wordt gebruikt, ook te gebruiken om de mast van horizontale positie verticaal te krijgen en vice versa. Nadat de dubbele yagi voor twee meter was gemonteerd werd de mast met behulp van de lier opgehesen en zowaar, na een aantal minuten flink zwengelen lukte dat ook. Het uitschuiven ging perfect waaruit maar weer eens geconcludeerd kan worden dat goed onderhoud af en toe gewoon noodzakelijk is.


Piet PA1ALG en Jan PA3HCC hadden inmiddels na wat studiewerk en intensief overleg de 6-elements yagi voor 6 meter in elkaar geknutseld en gesteld mag worden dat het echt vakwerk was want de antenne deed het prima tijdens het velddag weekend.


Op zaterdag werden de 160 meter dipool opgehesen evenals de dipolen voor 80 en 40 meter. Voor 20, 15 en 10 meter werd een verticaal opgezet en ruim voor aanvang van de contest was alles gereed.


Steef PA2A had belangeloos zijn Elecraft K3 ter beschikking gesteld met alle randapparatuur er omheen evenals zijn aggregaat voor de stroomvoorziening. Vanaf minuut 1 verliep de CW contest vlekkeloos en bijna 24 uur later kon QSO nummer 892 als laatste worden gelogd. Onze wispelturige zon was nogal actief op zaterdag, wat resulteerde in prima openingen op 10 en 15 meter op zondag met keiharde signalen.

 

De verdeling over de banden was als volgt:


Band      QSOs      DXCC


160        113          20

 80         217          28

 40         182          32

 20         201          37

 15         110          31

 10          69           25


De totale puntenscorekwam uit op 445648. Alle landen in EU werden wel een of meerdere keren gewerkt.


De oversteek naar NA en SA werd 29 x gemaakt, ook op 160 en 80 meter. AS kwam 15 x in het log voor maar helaas niet op 160 meter, wel op de overige banden. Een verrassing was een QSO met Namibia op 80 meter; met ruim 8000 kilometer was dat ook de grootste afstand die werd overbrugd.


Op 6 meter werden 65 QSOs gemaakt waarbij een aantal leuke “dx-en zoals Cyprus, Malta en IJsland. Op 2 meter tenslotte was het vrij rustig en werden 22 QSOs gemaakt waarvan Pont du Bois bij Parijs een van de verste afstanden was.


Het weer bleef fantastisch en toen zondag laat “een en ander” was afgebroken en opgeborgen kon iedereen terugzien op een van de beste velddagen ooit! Met dank aan Henk voor het wederom beschikbaar stellen van zijn weiland.

 


CW operators PA2A, PA3HCC, PA5FN, PA3AQL en PA3GQF


Overige deelnemers PA3CMF, PA3JQD, PA1ALG, PD2MDR,PD3JSB, PG1A


Technische details:


Stroom:    twee aggregaten


Antenne :                    Uitschuifmast 20 meter

steunpunten                 Pompmast 12 meter


Zender:                       Elekraft K3 met 500 Watt lineair


Antennes:                    Verticaal voor 20, 15 en 10 meter


                                  Dipolen voor 160, 80 en 40 meter


                                  6 elements yagi voor 6 meter


                                  Dubbele yagi voor 2 meter
Aan dit weekend ging een veldinspectie vooraf!!!!      Van deze veldinspectie op 1-6-2017 om exact 14uur is een klein verslag geschreven.


Verslag veldinspectie door de wei - eigenaar.


Ik wist dat deze dag komen ging.

De dag, dat de wei, die gebruikt zou worden voor de komende velddagen, geïnspecteerd zou worden.

Let wel, door een inspecteur, die weet waar hij op moet letten.

In de wandelgangen had ik al meegekregen, dat deze inspecteur door collega’s INSPECTEUR VLIJMSCHERP werd genoemd.

Een inspecteur met oog voor detail. Met een oog voor detail, eentje waarbij het ALZIEND OOG uit de trilogie “Lord of the Rings” schril afstak.

Exact 14 uur meldde hij zich. De precisie van zijn aankomsttijd zou menig atoomklok ontregelen.

Al dagen zag ik tegen dit moment op. En plots stond hij daar dan. Zich omkledend in zijn werkkleding voor de terreininspectie.

Bij het betreden van het terrein gaf hij een hand, maar de kilte die ik voelde voorspelde niet veel goeds.

Deze man kwam maar voor één ding. Voldoet deze wei aan de eisen, die er aan gesteld mogen worden.

Zoniet. Afgekeurd!!!! Ja of nee!!!!! Licht of donker!!!!! Droog of nat!!! Een tussenweg of compromis bestond in zijn beleving niet.

Met zijn secure oog en meetlat begaf hij zich langs de relevante plekken.

Schrijfblok onder zijn arm. En had hij eenmaal over iets een oordeel gevormd, dan zag ik zijn pen richting schrijfblok begeven. Wordt het een ‘V’ of een dikke streep.

Deze man keek naar lengte van het gras. Waar kwam het zonlicht vandaan? Hoe loopt het? Kroop ook de sloot in om vast te stellen of het kikkerbestand van invloed kon zijn op de te maken radioverbindingen. Zouden deze kikkers storend kunnen zijn dan voorspelde ik al een dikke haal op het schrijfblok.

Het was een slopend gebeuren voor mij. Dit zijn dingen, die je niet te vaak mee moet maken.

In die zin zie ik nu al tegen volgend jaar op.

Na ongeveer een uur was de inspectie klaar. Zijn gezicht sprak boekdelen. Terwijl hij bezig was zijn precisie- instrumenten op te bergen, vroeg Simon PA3JQD of ik nog een extra lange pijp wilde hebben, om mijn zuurstofgehalte omlaag te brengen.

Maar toch nog onverwacht kwam de inspecteur met de voorlopige conclusie cq uitslag.

Het kon er mee door. Maar het heeft niet meer gescheeld dan het scherp van een mes, zo weinig scheelde het of de velddag was hier niet doorgegaan.

Eén lichtpunt…. Als je van zo’n inspecteur ‘groen licht’ krijgt, weet je dat het echt goed zit.


De wei-eigenaar.    Hier de foto’s van deze inspectie.