Home Afdeling Aktiviteiten QSL service Evenementen Agenda Eraan/Eraf Contact

PI4VPO

PACC Contest 2017                                                                           terug naar PACC 2018De PACC 2017 is weer verleden tijd.

Deze Nederlandse contest vond plaats in het tweede volle weekend van februari, van zaterdag 11 februari  12:00 UTC tot zondag 12 februari 12:00 UTC.  Het was een 24-uurs mixed mode contest met vele categorieën.

PI4VPO, ons afdelingsstation, nam hier aan deel vanaf de "Midicamping van de Burgh", Voet of Kraagweg 9 te 3235 LL  Rockanje.


Hier eea van de voorbereidingen zoals een filmpje en foto’s  en van de dagen zelf ook een foto impressie.

Verslag PACC contest 2017


De voorbereidingen van de PACC contest bij PI4VPO begonnen al erg vroeg. Al in november na de PA bekerwedstrijden werd er nagedacht en gefilosofeerd over het te bouwen antennepark. Vooral het ontwerpen van een goede antenne voor 160 meter. Nu eens een andere antenne dan de traditionele halve golf dipool was onderwerp van discussie en vooral studie. Internet werd geraadpleegd en bijna vergeten antenne theorieboeken kwamen tevoorschijn.

Het moest en zou een kwart golf L-antenne worden met heel veel tegencapaciteit en dat betekende een veldje radialen! Het heeft wel enige moeite gekost maar de L-antenne kwam er met een verticale mast van 15 meter en ongeveer anderhalve kilometer aan radialen die vanaf de voet van de mast keurig werden weggespannen over het kampeerterrein van midicamping van der Burg.

De meetresultaten waren geweldig en bij het proefdraaien in CW een paar dagen voor de PACC werd zonder moeite Aziatisch Rusland gewerkt. Simon en Jelle waren zo enthousiast dat ze voor 40 meter ook nog “even” een kwart golf groundplane neerzetten voor 40 meter met, jawel, anderhalve kilometer aan radialen. Voor de 10, 15 en 20 meter was inmiddels de 3-elements clubyagi verrezen; er werd nog een dipool voor 40 en 80 meter opgehangen en de groundplane voor 10, 15 en 20 meter.

Het lijstje met namen groeide met de week en tegen het verstrijken van de inschrijfdatum waren er voldoende deelnemers en kon Jelle PD0JSO het rooster voor de 24-uursdienst invullen. Opnieuw waren we te gast op de Midicamping van der Burg die, dankzij de bemiddeling van Marjolein PD2MDR, Simon PA3JQD en Jelle PD0JSO het veld en een luxe stacaravan voor ons had gereserveerd. Ondanks het feit dat de weergoden andermaal ons niet goed gezind waren (het was behoorlijk koud), waren Simon en Jelle ruim op tijd klaar voor de grote dag.

Voor het evenement hadden we onze vaste cateraar Piet PA1ALG ingehuurd en Piet vond het zo gezellig dat hij het hele weekend met Ans op de camping kwam logeren in zijn camper.

Vrijwel op tijd werd in CW gestart met de contest en het belangstellende publiek kon de resultaten van minuut tot minuut volgen op het grote scherm in de stacaravan. Helaas ondanks alle goede voorbereidingen kan er ook wel eens iets mis gaan. De zeer geavanceerde interface tussen N1MM en de Yaesu TX deed het schijnbaar prima maar er kwam geen tegenstation terug. Na 20 minuten ging Jan PA3HCC over op de handkeyer en onmiddellijk begon de contest te “lopen”. Gemiddeld werden er iets meer dan 30 QSO’s per uur gemaakt met wat uitschieters naar boven zowel als naar beneden.

’s Avonds en ’s nachts en de volgende morgen werd er zonder noemenswaardige problemen gewerkt al waren er wat probleempjes op te lossen. Het voetpedaal van de mike moest worden gerepareerd vanwege een losse draad (klassieker) terwijl er gewoon stations bleven binnenkomen. Simon en Jelle klaarden de klus zonder dat per vergissing de soldeerbout werd beetgepakt in plaats van de mike.

Ook was het “tandartsen gereedschap” van Simon nodig om een micro reparatie aan de mike uit te voeren.

Precies bij QSO 751(ongecorrigeerd voor dupes) sloeg de klok 1200 UTC en konden we terug zien op een hele mooie contest, die ondanks wat probleempjes goed en gezellig verlopen is. Onmiddellijk toog Piet PA1ALG aan het werk om ons te verwennen met prima gebakken patat en frikadellen en uiteraard hebben we onder het genot van een drankje erbij nog lang plezier gehad van dit uiterst geslaagde evenement.

De verdeling van de QSOs over de verschillende banden was als volgt:

160 meter     70  QSOs

80 meter     278  QSOs  

40 meter     168  QSOs  

20 meter     228  QSOs

15 meter         7  QSOs

10 meter        0  QSOs

Vrijwel alle landen in Europa werden een of meerdere keren gewerkt met UA als hoogste score (146) en PA als goede tweede (138).

In totaal werden er 43 DX QSOs gemaakt te weten: 5B(3x), UA0/UA9(15x) EA8(1x), W/VE(16x), NP(1x), ZF4(1x), HI(1x), PJ4(4x) en PY(1x). .

Het lukte om bekende contest stations zoals RM4F,RO5F, RO3G, 5B4AIF te werken op 160 meter en je praat dan over afstanden van 2000 tot 3000 kilometers!


Technische gegevens:

Zender en zendvermogen:   TS-950   100W

Antennes:

3 el YAGI voor 10, 15 en 20 meter              

Dipolen voor 40, 80 en 160 meter                 

Groundplane voor  20 meter                                              

Kwartgolf L-antenne/radialen voor 160 meter               

Kwartgolf groundplane/radialen voor 40 meter

Antennesteunpunten:           

12 meter pompmast           

15 meter kunststof mast 160 meter             

10 meter kunststofmast  40 meter

Radialen:   2x anderhalve kilometer


Deelnemers:

PA3HGL Jaap               PA0RKS Henk            PE1NYQ   Alex      PD5PET Peter       PA3GXB Hans         PA3HCC Jan          PA3JQD Simon        PD0JSO Jelle  

PA2CNR Cor                 PA1ALG Piet              PA3AQL  Paul      PA3CMF Gerard    PD2MDR Marjolein  PA3GQF Richard    PA3ATP  Piet           Ans