Home Afdeling Aktiviteiten QSL service Evenementen Agenda Eraan/Eraf Contact

PI4VPO

PACC Contest 2018                                                                          Klik hier voor PACC 2017De PACC 2018 is weer achter de rug en hier een impressie van Alex, PE1NYQ.


Zie hier de foto’s van Richard PA3GQF.

Verslagen  PACC contest 2018
PACC 2018: De voorbereidingen


Ook in 2018 gaan we weer mee doen met de PACC. Al in de herfst werden de eerste plannen gesmeed over het hoe en wat we deze PACC gaan aanpakken. Na het informeren door Simon, PA3JQD voor een locatie liepen we al tegen een eerste probleem op. De camping was voor zover het nu bekend was niet beschikbaar met een zogenaamde “huur-caravan”. Deze waren allen al in gebruik. Dus dan op zoek naar een nieuwe locatie. Hier diende zich in eerste instantie twee locaties aan. We hebben tegenwoordig een grote tent en die is met een beetje goede wil prima warm te krijgen. Ook al het vriest het hoeft dat geen probleem te zijn. Hier diende de camping zich ook aan. Velden zijn in de winter vrij dus ruimte genoeg om wat op te zetten. En het HQ-terrein stond ter beschikking. Ook hier ruimte zat voor wat antennes. Alleen zit je hier natuurlijk met de wind en als het dan koud is is het ook echt ook. En voor het HQ-terrein moest er voor een stevige generator gezorgd kunnen worden. En dat was dan natuurlijk ook nog een puntje van zorg. En wat verder een probleem is/kan zijn is dat we geen grondzeil in de tent hebben. Dus bij nat weer, wat natuurlijk niet vreemd is in deze tijd van het jaar, wordt het een smerig zooitje. Hier werd dan weer iets op bedacht in de vorm van een vloertje. Maar brengt ook wel redelijk wat werk met zich mee om dat op te bouwen.


In het najaar zijn we als PI4VPO wat gaan contesten vanuit het clubgebouw in Nieuwenhoorn. Hierbij zijn de antennes die er hangen getest en gecontroleerd op bruikbaarheid. En uiteraard wat is het resultaat in de praktijk. Werken de antennes nog en hoe zit het met de omgevingsruis (storing). Dit is toch duidelijk anders dan als je in de polder zit met hooguit een spetterende hoogspanningskabel of schrikdraad. Maar dat viel alles mee. Dus zo na een aantal wedstrijden gedaan te hebben vanuit het clubgebouw kwam ook deze in beeld om hier vandaan de PACC te draaien. Je hebt dan de meeste faciliteiten dan al in huis, vraagt weinig aanpassingen en relatief snel op te bouwen. Maar willen we dit? Na een hoop overpeinzingen en beraadslagingen tussen het bestuur en huismeester is uiteindelijk voor deze oplossing gekozen. Ook omdat de tijd vorderde en het weer zich ook niet van beste kant liet zien. Het was ondertussen overal kleddernat geworden en ook geen zicht op dat het nog op een fatsoenlijke manier droog zou gaan worden.


Dus een week of drie voor de PACC zijn de voorbereidingen gestart voor een PACC vanuit Nieuwenhoorn. Het bos achter het clubgebouw wat onderhanden genomen, draadantenne vervangen en getest zodat deze ook voor 160m geschikt zou zijn en de GP vervangen voor eentje die wat meer vermogen mag hebben. Er was namelijk al aangeboden om een kacheltje achter de set te zetten voor wat meer vermogen. Dit is natuurlijk altijd welkom tijdens een contest. De PC was ondertussen ook vervangen door een nieuwer exemplaar en dat geeft ook wat meer mogelijkheden om eventueel internet ernaast te gebruiken. Verder zou onze mobiele shack gebruikt gaan worden om vanuit te gaan contesten. En ook hier was een PC van een wat nieuwere klasse beschikbaar gekomen. Dus nu nog wat passen en meten of de mobiele shack er goed geplaatst kon worden zonder dat iemand daar problemen mee zou hebben/gaan krijgen. Maar ook dat is goed gelukt.


De caravan komt naast de entree op het voetpad te staan. Hier bevind zich ook de waterput van waaruit we prima konden aarden. Dit paste allemaal maar net. En ons “jongste” lid, Jelle PD0JSO, kon er dan nog net tussen om de caravan van de benodigde aansluitingen voorzien. En als oplossing voor de antenne-aansluitingen werd er door middel van een gaatje onder de pannen een aansluiting gecreëerd op het bestaande kabelsysteem binnen het gebouw. En ook stond daar de hub welke ons ging voorzien van netwerk en internet in de caravan.


Op de laatste donderdagavond voor de PACC werd de boel allemaal in stelling gebracht en voor zover mogelijk getest op werking van antennes en netwerk. En met wat kleine probleempjes liep dat eigenlijk heel voorspoedig. Op de avond was eigenlijk alles getest en werkend bevonden. Wat op zich ook al weer een gehele geruststelling was voor de bouwploeg. Verder is dan de dag erop nog wat kleine aanpassingen gedaan aan het logprogramma en wat aardingswerk. Met alle type CW-sleutels diende rekening gehouden te worden. Maar al met al ziet het er goed uit om er een fatsoenlijke contest van het clubgebouw te gaan draaien. Problemen zoals vorig jaar dat we een CW signaal in de lucht denken te zetten maar alleen een draaggolf blijkt te zijn zijn dit jaar vooraf al gecontroleerd en niet aan de orde.


En op de donderdagavond hadden we ook de bevestiging dat er een pannetje soep komt voor de zaterdagmiddag voor de aftrap om 1300h en de boodschappen gedaan zijn/worden. Zo zullen we het weekend niet omkomen van de honger en dorst. Ook is het schema bekend gemaakt van wie wanneer er achter de sleutel/microfoon zou kruipen en wie wanneer zou gaan loggen. Al gelijk werd erbij gezegd dat er nog mogelijkheden voor wisselingen zijn. Het is niet zo strak omlijnd als dat het schema doet geloven.73’s


Alex, PE1NYQ
PACC 2018: De Contest


De eerste die zaterdagmorgen bij het clubgebouw was was Simon, PA3JQD. En daar viel al gelijk de eerste hindernis te nemen. Het terrein voor het clubgebouw en er omheen was afgeladen met auto’s. Ook volop activiteiten in de buurt dus. Simon was met de camper. Hij zou daar overnachten zodat er altijd iemand bij zou zijn in de nachtelijke uurtjes. Het zou niet verantwoord zijn om iemand alleen in de shack te laten zitten. Bij mogelijke problemen sta je sterker als je samen bent. Het blijft een stuk techniek wat er opgebouwd is en je weet nooit hoe die zich houdt als deze 24h “gepest” wordt. Dus het werd voor de operators allemaal wat verder weg parkeren.


Ondertussen waren de eerste ziekmeldingen ook al bij Simon gearriveerd. Maar daar had hij nog niet zo’n hard hoofd in. Volgens de planning zouden er toch wel een aantal operators de hele dag aanwezig zijn en ook op meerdere fronten ingezet worden. Dus die gaten zouden wel gevuld kunnen worden. Is het niet met phone dan wel met cw. Of ook belangrijk: loggen. Helaas hebben hier de anti-griep middelen niet geholpen om op de been te blijven of om weer op tijd op de been te zijn.


Zo rond de klok van elf werden de zender, kachel en pc’s voorzichtig opgestart door Jelle, PD0JSO en Alex, PE1NYQ. Dit om er zeker van te zijn dat alles ook om 1300h wel alles werkt zoals we bedacht hadden. Omdat de PC voorzien was van een tweede video-uitgang konden we deze binnen in het dagverblijf gebruiken om de beamer op aan te sluiten. Hierdoor kon alles wat er straks gelogd gaat worden live op de beamer geprojecteerd worden. Is voor iedereen binnen gelijk duidelijk hoe het in de shack er aan toe gaat. Na nog wat laatste controles aan de set en wat kleine toevoegingen aan de software voor de CW door Gerard, PA0CMF werd de zaak in orde bevonden. En zodoende waren we ruim op tijd klaar voor de strijd.


John, PD3JSB heeft zijn party tent ter beschikking gesteld om een droge overgang van het dagverblijf naar de shack te verzorgen. Het weer wat er voorspeld was dit weekend was niet al te best. Redelijk wat regen mogelijk ook sneeuw. Dus ook deze opgebouwd. En is ook na afloop van de contest wel lekker als je droog de snackjes kan bereiden.


En dan was het tijd voor de lunch. De pan soep was bereid door Lisette en Jelle. De broodjes waren door Marjolein, PD2MDR nog even aangevuld. Dus zodoende was er een goede lunch en dus kon iedereen met een gevuld buikje aan de strijd beginnen om 1300h. Uitbuiken doen we achter de set. En dat mag ook gezegd worden: Was weer prima verzorgd.


De aftrap ging door Alex en Jelle gemaakt worden. Vol goede moed op een hoop QSO’s begonnen op 20m. Na een poosje roepen werd er toch getwijfeld aan onze installatie. Na een kwartier stonden er slechts 3 QSO’s in het log. Dit gaf ons toch wel een raar gevoel. En na het eerste uur slechts 10. Jelle werd afgelost door Jaap, PA3HGL en ging even op onderzoek uit. Maar heeft niets kunnen vinden. En zo kwakkelde het eigenlijk door tot een uur of acht. Tot die tijd stonden er slechts een schamele 80 QSO’s in het log. Dit werd de grootste blamage voor VPO sinds jaren werd er al geroepen. Zelfs nu we wat extra vermogen hadden. Er waren ook operators opgenomen om tijdens de maaltijd door te gaan. Want het idee was dat er toch wel de nodige verbindingen gemaakt zouden worden. Maar dat hebben we maar laten varen dat idee. Gewoon met z’n allen aan tafel.


Bijtijds werd er een inventarisatie gedaan door Marjolein voor het eten. Er werd besloten voor de chinees. Het alternatief was niet gelukt. We hadden een donderdag ook nog met de pizza-bus gebeld. Maar dat ging niet meer lukken. Zodoende zaten we zo rond 1800h aan tafel met een grote groep operators en “belangstellenden”. Maar het was reuze gezellig en de chinees smaakte prima bij een ieder. En zoals te doen gebruikelijk was het weer te veel. Er bleven weer heel wat doosjes over met lekkernijen. Er werd al geopperd dat dat voor de late avond en nachtploeg was. Dan hadden zij ook nog wat te eten. Hadden ze in ieder geval nog wat te doen als het aantal QSO’s zo laag bleef als tijdens de uren voor het eten.


Na het eten werd de draad weer opgepakt met nog een uurtje phone door Jaap en Lisette. Voor Lisette was dit toch best wel even een spannende bezigheid. Deze had nog niet eerder gelogd tijdens een HF wedstrijd. Dus ja, dat was toch heel wat anders als het loggen met de locator contest. Het typen is niet het probleem maar het nemen van calls is toch wat lastiger als op VHF. Maar ze heeft zich er prima doorheen geslagen.


Marjolein was ondertussen ook een beetje begonnen met het bedrijfsklaar maken van de camper. Moest nog wat stroom hebben bijvoorbeeld. Op een bepaald moment komt ze binnen dat we onze entree moesten strijken. Er was wind op komen zetten vanuit een niet gebruikelijke hoek. De overdekte entree begon moeilijkheden te vertonen. Na een korte inspectie besloten deze toch maar te strijken voor de nacht. Als er wat gebeurd is deze in je eentje niet te mannen met zo veel wind. Met de mogelijkheid op schade. En dat was nu ook weer niet de opzet van onze overdekte entree.


En zo werd er vanaf 2000h de spits afgebeten door Hans, PA3GXB en Gerard met de CW. Hopelijk gaat dat wat beter lopen. In aanvang ging dat ook niet erg hard. Maar in de loop van de avond begon dat toch eindelijk een beetje te gaan lopen op CW. En zo konden er rond middernacht toch 300 QSO’s in het log staan. Hans en Gerard werden later afgelost door de nachtploeg in de vorm van Jan, PA3HCC. Deze ging in zijn uppie lekker een poosje in de nacht zitten sleutelen. En ook dat liep niet echt slecht. Toen Jan afgelost werd door Jelle stonden er een kleine 400 QSO’s in het log.


Door de “verwachte“ drukte in de nacht had Jelle maar besloten om alleen te gaan zitten zonder een logger ernaast. Hij dacht dat hij dat wel bij kon houden loggen en roepen tegelijk gedurende de nacht. En daar werd hij wel een beetje een bevestigd. Hij heeft later in de nacht wel gezelschap gekregen van Simon. Maar op zich liep dat toch ook niet heel erg slecht. Daar de antenne ook voor 160m geschikt was zijn daar toch ook nog wat verbindingen in phone gemaakt. En dat is weer leuk voor de multipliers. Zodoende liep de score toch nog op naar een redelijke waarde.


Om 0800h werd Jelle afgelost door Alex. Deze ging vervolgens met Simon het volgende uur in. Hier werden op 80m en 40m toch weer de nodige QSO’s gemaakt. Nadat Alex ook nog een uurtje gezeten te hebben met Arie, PG1A kwam het Duitse uurtje. Henk, PA0RKS samen met Alex (die zelf ook een redelijk woordje Duits kent). Dat geeft altijd wel een leuk spektakel. De oosterburen rollen dan over elkaar heen om een QSO te maken met VPO. En dat is dan weer goed om het puntentotaal wat op te schroeven. Veel multipliers pak je tegen die tijd niet meer daar je het meeste rond die tijd wel gewerkt hebt. Maar wonder boven wonder werden er ook toen nog wat multipliers gewerkt. Henk liep gewoon droog aan. Moest op zijn tijd toch een watertje hebben om op gang te blijven.


Na dit beroemde uurtje werden ze afgelost door Richard, PA3GQF en Gerard. Daar er nog geen QSO’s op 20m in CW gemaakt waren werd Richard als joker ingezet. De band begon lieverlee open te gaan en buiten dat, ieder QSO is dan haast een multiplier. Dus zo gezegd zo gedaan. En inderdaad dit leverde een uur lang toch nog twaalf multipliers op. En zo werd de score dan nog heel redelijk voor wat we er gisterenavond nog niet voor mogelijk hadden gehouden.


Het laatste uurtje werd dan nog met phone opgevuld door Alex en Gerard. Nog even een poosje roepen op 15m. Kijken of er daar nog iemand voor je terug wilde komen. Want daar was nog geen QSO gemaakt. Maar helaas dat bleef daar angstig stil. Dus al snel besloten maar terug te gaan naar 20m. En hier hebben we dan ook nog zo de nodige puntjes bij elkaar gesprokkeld. Met de laatste 10-15 minuten nog even over de band draaien voor echt de laatste puntjes. En zo eindigde de PACC 2018 toch nog met 573 QSO’s in het log. Goed voor 80220 punten.


En dan uiteraard nog even het afsluitende lokale QSO met een snackje erbij. Simon en Jelle waren achter het frituur gedoken om wat patat en frikandellen klaar te maken voor alle aanwezigen. En dat smaakte prima. Na afloop werd de vaat nog gedaan door Piet, PA0ALG. Want je krijgt toch een redelijke hoeveelheid afwas na zo’n weekend. Beetje bij beetje gingen een ieder weg. Uiteindelijk met een klein ploegje nog even de shack losgekoppeld en leeg gehaald. Want de mobiele shack ging gelijk weer mee naar huis. En het dagverblijf weer een klein beetje verbouwd want de andere dag is er weer de CW cursus. En dan moet alles er toch ook weer enigszins fatsoenlijk bij staan.


Maar als laatste moeten we een ieder weer bedanken voor de inzet die er gedaan is om deze PACC 2018 weer tot een succes te maken (wat ook weer gelukt is). En dan mogen we onze supporters hierbij natuurlijk niet vergeten die zo gedurende het weekend langs geweest zijn.

Op naar de volgende grote contest namens:


PA0ALG Piet, PA0CMF Gerard, PA0RKS Henk, PA3GQF Richard, PA3GXB Hans, PA3HCC Jan, PA3HGL Jaap,

PA3JQD Simon, PD0JSO Jelle, PD2MDR Marjolein, PD3JSB John, PE1NYQ Alex, PG1A Arie, Lisette.


Bijgevoegd dan nog even wat statische gegevens. Een lijst van wat er per band gewerkt is en de hoeveelheid QSO’s. Dit is dan wel CW en phone door elkaar. Het komt niet op een vuile score van 577 QSO’s. Hiervan zijn er dan 373 in CW gemaakt en 204 in phone. En verder hebben we 44 verschillende landen over de diverse banden gewerkt en in totaal 74 “unieke” Nederlandse stations.


De uitrusting bestond deze keer uit:


Zender met vermogen: Yaesu FT-950 met 300W (verzorgd door een Elekraft)

Antennes:  FD-4 geschikt voor 160m – 10m

PKW geschikt voor 10m – 15m – 20m

Twee pc’s voorzien van Windows 7 pro met N1MM logger + Microham Digikeyer I voor de communicatie tussen PC, set en kachel.73’s

Alex, PE1NYQ