Home Afdeling Aktiviteiten QSL service Evenementen Agenda Eraan/Eraf Contact

PI4VPO

SSB HF Velddagen     In het weekeinde van 2 en 3 september heeft Pi4VPO deelgenomen aan de IARU SSB HF Velddagen.


Hier enkele foto’s  van de opbouwVerslag van de SSB velddag 2017 door Alex PE1NYQ

 

Uiteindelijk toch wel een SSB velddag 2017. Het hing allemaal aan een zijde draadje of PI4VPO/p wel in de lucht zou komen. Er was een gebrek aan alles. Onze hoofd animator, Simon PA3JQD, was op vakantie en ook een aantal vaste operators waren niet beschikbaar. Dus in een vrij vroeg stadium was eigenlijk al de conclusie getrokken: dit gaat hem dit jaar niet worden. Maar onze activiteiten manager zou onze activiteiten manager, Jelle PD0JSO, niet zijn als daar een mouw aan gepast zal worden. Dus toch eens koppen geteld wie zijn er dan wel en kijken of er versterking kan komen. Nu, ook al was het dan een klein ploegje, PI4VPO/p ging de lucht in!!! Wel niet voor de volle 24 uur. Dat ging niet lukken met deze bezetting. En dat weer op het voor ons bekende terrein aan de Hippelseweg bij onze gewaardeerde landheer Henk PA3HV.


Simon had toch vooraf nog wel de nodige zaken doorgesproken en geregeld met Jelle. Zodoende was het toch goed te doen om met deze kleine ploeg de boel snel en goed op te zetten. Op vrijdagmiddag was de shack al opgehaald en in de wei geparkeerd. Zaterdagmorgen rond de klok van 1000h dan spullen oppikken in het clubgebouw en dan op naar de contestlocatie. Hier was Alex PE1NYQ net aangekomen. De opbouw vervolgens met Jaap PA3HGL, Jelle PD0JSO en Alex PE1NYQ gestart. Auto’s uitgeladen en voor dat we goed en wel met ons gezamenlijk onderkomen, de tent, bezig waren kwam Steef PA2A ook aanrijden. Maar dat was toch nog even lastig zo’n tent opzetten. Simon was er niet en Piet PA1ALG was nog niet gearriveerd. Dit zijn toch uiteindelijk de ervaren kampeerders. Maar goed, al met al is de tent toch goed opgezet. Het scheelde dit weekend, het was schitterend weer zonder regen en weinig wind. Dus mocht de tent niet helemaal goed staan, omwaaien zal hij niet bij een maximale windkracht drie.


Na het opzetten van de tent volgde de opbouw van de antennes. In dit geval geen grote en ingewikkelde constructies. Voor de hoge banden, 10m-15m-20m, werd er een GP opgezet. Voor 40m en 80m was er de dipool van Piet. Dit was de portable antenne van Piet en werd in een anderhalf uur opgezet. Het is een heel bouwwerk wat er dan uit zo’n klein koffertje komt. Maar het werkte uiteindelijk dan wel. En verder had Jaap nog een end-fed antenne meegebracht om te testen. Ook deze werd opgehangen. Deze zou geschikt moeten zijn voor alle banden. Maar door Steef werd er getwijfeld of hij het bleef doen bij het te gaan gebruiken vermogen. Maar Jaap had zoiets van dan had het maar geen antenne moeten worden. Gewoon gaan. Zodoende hadden we dus twee antennes voor alle banden hangen.


Steef had zijn schuur weer leeggeruimd. Daar kwam onze stroomvoorziening vandaan. Deze had twee generatoren meegebracht. En ook de operationele kant kwam bij hem vandaan. Het ging namelijk niet lukken om de FT-950 aan de versterker te koppelen. Hierdoor zijn TS-590 opgezet met de versterker waardoor we zo’n 400W konden produceren. Met de op het allerlaatste moment gevonden CAT-kabel was alles nog netjes aangesloten op de laptop van Jelle. Verder had Alex voor de koptelefoon en een voetpedaal gezorgd. Dus om een uur of twee kon het voor ons beginnen. Wij waren er klaar voor.


Zo om 1500h werd de aftrap gegeven door Alex en Jelle. Gestart werd er op 20m. Het viel tegen met de activiteit of condities. Het is maar hoe je het wil zien. Het was trekken om een paar verbindingen te krijgen. Ook het scannen van de band bracht niet veel. Omzwaaien naar 40m leverde ook niet veel op. Naar het blijkt bleek er ook een soort van papegaai in de set te zitten. Het was zoeken hoe het werkte maar uiteindelijk wel aan de gang gekregen. Ook al was het een enkele oproep maar het spaarde zodoende toch de stem. Dus dan maar iedere keer op het knopje drukken. Ondertussen was de catering er ook aangekomen in de vorm van Lisette. Zodoende werd al vroeg geïnventariseerd voor het avondeten. Nadat iedereen zijn wensen doorgegeven had ging Lisette onder begeleiding van Henk op jacht naar ons avondmaal. Dus zo rond een uur of half zes zaten we te smikkelen aan onze pizza, Turkse boterham en andere lekkere zaken.

 

Na het eten verder gegaan op 40m. Op 20m was geen barst meer te beleven voor ons. Op 40m begon de activiteit wat toe te nemen en daar konden we zo nog wat verbindingen maken. We begonnen het toch droevig in te zien deze velddag. Het gemiddelde aantal verbindingen lag toch wel heel erg laag. Om 2040h omgezwaaid naar 80m. De start hier was niet heftig maar vanaf 2100h ging het hek van de dam. In 3,5h werden er zo’n 180 verbindingen gemaakt. Dat was wel even aanpoten. Ook voor onze “nieuwe” operator Steef welke toch enigszins allergisch is voor SSB. Deze voelt zich veel meer op zijn plek bij de CW club. Maar ook hij heeft zich er kranig doorheen geslagen. Is nu de vrees voor SSB ook weer een beetje kwijt. Om ongeveer 0030h werd de shack gesloten met zo’n 250 verbindingen in het log. Morgen weer een dag.

 

De andere dag zo rond 0815h de draad weer opgepakt. Even kort gestart op 80m. Maar hier was het al gauw over. Dus terug naar 40m. Hier nog was nog wel de nodige activiteit. Eerst even de band af stropen op stations welke we nog niet gewerkt hadden en hierna zelf het roepen weer inzetten. Alex had de papegaai meegenomen om van het knopje drukken verlost te zijn. Dit werkte gelukkig zoals het moest daar er nog al wat “probleempjes” geweest waren met Alex’ papegaai. Na een uurtje of twee was er ook op 40m helemaal niet meer te beleven. Om naar 20m. Zelfde principe, eerst band afstruinen en dan zelf weer gaan roepen. Ging niet hard maar er werden nog punten en zelfs multipliers gescoord. Tot op een bepaald moment er wat activiteit op 15m verscheen. Dus als de gesmeerde bliksem om naar 15m. Hier vielen namelijk nog multipliers te scoren. En dat gaat veel beter voor de score als verbindingen maken zonder multipliers. Nadat ook deze waren binnen geharkt werd het moeizaam. Af en toe weer een verbinding. Dus na de middag werd het schakelen tussen 15m en 20m. Werd er wat activiteit gespot, schakelen en kijken of je die binnen kon halen. Maar dit was goed alleen te doen.


Dus zodoende werd er ook al voorzichtig begonnen met opruimen van de antenne van Piet en Jaap. En tot aller verbazing heeft de end-fed antenne het vermogen goed overleefd. Dus goedgekeurd. Ook de tent werd ondertussen al afgebroken. Hierdoor was er niet veel meer te ruimen op het moment dat het eindsignaal gefloten werd. Wat nog bleef was het afbreken van de GP en de caravan uitruimen met vreemde niet caravan eigen zaken. Hierna het weer inruimen van de caravan en het inladen van de spullen in de auto’s welke weer terug moesten naar het clubgebouw. Hierdoor was de wei van de landheer weer opgeruimd rond de klok van 1530h. Alleen de shack bleef nog overnachten. Die werd maandag weer weggebracht.


AL met al toch een zeer geslaagde velddag (ook dankzij het weer) !!!!        Zie hier de resultaten!


Dan nog even een overzicht van onze techniek:


Stroomvoorziening: twee generatoren van 2kVA

Antenne’s: Dipool voor 40m en 80m

End-fed voor 15m, 20, 40m en 80m

GP voor 15m en 20m

Zender: Kenwood TS-590 met een 400W versterker

Antennemasten: De befaamde groene 2m glasfiber\polyester delen


Op naar de volgende velddag namens: Piet PA1ALG, Steef PA2A, Jaap PA3HGL, Jelle PD0JSO, Alex PE1NYQ en Lisette.

En natuurlijk ook alle andere bedankt voor jullie ondersteuning door even langs te komen voor onderling QSO.

Verslag van Richard, PA3GQF    


Beste radiovrienden,

Ook vanmorgen weer actief geweest met de radio hobby.

Was een SSB veld weekend portable.

Maar door omstandigheden en niet zo aan mee kunnen werken.

Ben natuurlijk wel even wezen kijken.

Zondag eerst maar even QRV gekomen vanuit het veld.

De zonsopkomst zag er ook erg mooi en kreeg alle aandacht.

Met de toestel in aanslag weer wat foto’s geschoten van de omgeving.

Verbindingen gingen moeizaam vanmorgen op 3608 KHz ,maar we hebben de

verbinding weer even kunnen maken.

Ook Simon gehoord vanaf de camping vakantie plek Winterswijk.

Ik had het portable station had ik in de buurt gezet in Abbenbroek

midden op de parkeerplaats bij de Bernisse. Prachtig stukje natuur.

Daarna naar Rockanje gegaan waar de SSB veldagen waren.

Hadden weer een mooi station overeind gezet.

Begreep wel dat de verbindingen erg moeizaam gingen.

Maar met een aantal enthousiastelingen werd er hard aan gewerkt om elk

puntje binnen te krijgen.

Verder geen nieuws.

Vandaag een extra dagje vrij om de dingen die zijn blijven leggen te doen.

Groet en tot een andere keer.

Richard


Hier de foto’s