CW velddagen 1 & 2 juni 2019 PI4VPO

Verslag van Richard  PA3GQF

Beste radio vrienden.

Dit weekend de cw-velddagen op het mooie plekje onderaan bij de molen van Rockanje.
Ben er zaterdag in de namiddag naar toegegaan.  Toen hadden de afdelingsleden alles al opgezet en klaar gezet.
Zag er weer goed uit.   Van alle gemakken voorzien.
Steef pa2a gaf de kick off daarna Jan pa3hcc volgens het rooster.
Ik zou zondag ochtend vroeg de sleutel overnemen.    Proberen me wegwijs te maken achter de apparatuur .
Was op het toetsenbord geschreven wat de commando’s waren dus dat lukte wel.
Met zo’n cw-contest komt vrijwel geen cw-sleutel meer aan te pas.
De ochtend vroeg wakker worden gaat mij vaak wel goed af.    Voor het QRL en voor het zondagochtend rondje. Hi
Werd al op 03:30 uur wakker. Ben ik naar beneden gegaan, gegeten en mij gereed gemaakt om te vertrekken.
Gelukkig was dit weekend al vroeg begonnen met de Hemelvaartsdag en daarna een adv vrije dag.    Met de extra vrije dagen lekker uitgerust.
Het was nu al warm en in de loop van de zondag kwam daar nog een schepje bovenop.
Nou dat schepje is een schep geworden. Weer record verbroken voor de warmste 2 juli 2019.
Natuurlijk beter dit dan de gehele dag regen, maar dit was ook wel wennen.
Zondag dan vroeg achter de set van Steef.   Mooie spullen k3 en met de mooie eindtrap van Elecraft.  Dikke 300watt.
Mij ook nog even laten horen in het zondagochtend rondje in lsb op 3612.
Was maar even want er moesten punten gescoord worden.
Verder daar later lekker een beetje rondgelopen in de mooie omgeving en wat foto’s gemaakt.
De jongens van PI4VPO hebben zich weer behoorlijk uitgesloofd om het allemaal weer op te zetten.    Fb
Prima sfeer en een beetje dolle met elkaar altijd leuk. Heb me prima vermaakt.
Bedankt weer en wellicht  graag tot volgende.
De ssb veld weekend Zaterdag 7 / Zondag 8 September.
Ben op tijd naar huis gegaan, want het zou best wel enorm druk kunnen gaan worden van strandgasten die naar huis willen.
Hoorde inderdaad later dat het best wel druk geworden was.
Groet Richard PA3GQF.

Foto’s op deze link.
Ps zijn er weer veel te veel oa dezelfde, maar je kent me wel zo langzamerhand.   Hi



Velddagen  2 & 3  Juni 2018

Verslag van Alex, PE1NYQ.

De velddag CW en VHF 2018 is weer een feit. Het was weer een gezellige boel. Het weer werkt werkte van alle kanten mee. Tijdens de opbouw was het nog wat fris en een enkele bui ’s avonds mocht de pret niet drukken. Het was deze keer voor onze stalmeester (Simon, PA3JQD) een wat rustigere voorbereiding als anders. Jelle (PD0JSO) was die week al aan zijn grote vakantie begonnen. Dus dat gaf wat minder stress bij het verzamelen, klaarzetten en opzoeken van alles wat er benodigd zou kunnen zijn. Tijdens de clubavond was er toch een redelijke relaxte Simon. Alles was min of meer al in kannen en kruiken. Verder was er op de vrijdag ook voldoende mankracht aanwezig om op te bouwen. Hierdoor liep dit toch ook weer vrij soepel. Dus zo tegen de avond was het grootste gedeelte al opgebouwd. Maar ja, een buitenactiviteit zou een buitenactiviteit niet zijn als er toch wat kleine dingen niet werken of ontbreken. Dat gaf dan toch wel weer wat spanning. Maar al met al konden we zaterdagmorgen rond de klok van 1000h toch vrolijk verder met de opbouw van de ontbrekende antennes. Ook Steef (PA2A) was hier al weer gelijk van de partij. Buiten de nodige antennes die er van zijn kant nog opgehangen en uitgelopen moesten worden moest ook nog zijn complete Elekraft K3 lijn opgezet worden. En dan uiteraard nog checken of alles werkt als gedacht. Alex (PE1NYQ) had zich in het mobiele onderkomen verschanst. Daar gaan we het VHF gedeelte bedrijven. In dit geval 6m en 2m. Met de nadruk op 6m. Dit had vorig jaar ook heel lekker gelopen. Aangezien we met bijna dezelfde setup werken hadden we hier vertrouwen in. Verder zouden we met de ervaring van de PACC een klein netwerkje bouwen om alles in een log te krijgen. Plus het feit dat we dan ook een back-up hebben. Het wordt namelijk op beide laptops opgeslagen. Zodoende was er dus ook volop bedrijvigheid in het mobiele onderkomen. En enig haast was er niet geboden om op tijd klaar te zijn. De eerste gingen om 1600h van start en de andere om 1700h. Dus op zich alle tijd om alles aan te sluiten en testen. Nadat alle antennes opgebouwd waren door Simon, Jelle, Steef, John (PD3JSB en Peter (PD5PET) konden we eindelijk aan de lunch. Na de lunch alles nog eens doorgemeten en gekeken of de antennes gebruikt konden worden op de banden waar we ze voor wilden gebruiken. De meeste antennes gaven in ieder geval een bevredigend resultaat. De tuner hoefde hier niet al te veel in te grijpen. Ook op VHF waren de resultaten gewoon goed. Dus onze “veld-medewerkers” hebben weer een goed resultaat geleverd. Nu kwam het werk voor de operators.

Door de operators was het reglement in ieder geval niet goed gelezen. Er kwam wat verwarring om 1600h. Een ieder was in de veronderstelling dat de HF van start ging. Maar na een aantal malen roepen en QSO’s beantwoorden ging het niet van harte. Geen tot weinig stations op de band. Ook niet waar je ze zou verwachten. Ja, dan maar eens het reglement opzoeken. Blijkt dat de VHF om 1600h van start was gegaan. Ach een kleinigheidje houd je altijd zullen we maar zeggen. Dus dan op 6m gestart. Het ging hier niet van harte zeg maar. Het bleef eigenlijk bij wat “lokale “QSO’S”. Wat PA en wat ON. Nog niet wat we er van hadden verwacht. Ook het roepen op 2m was geen leuke hobby. Weinig tot geen QSO’s. Dus al met al een beroerde start. Maar dat maakte het des te makkelijker om zonder problemen van de gemeenschappelijke maaltijd te gaan genieten. Een QSO meer of minder maakt ook niet uit. Het zal geen gigantische hoeveelheid kilometers (=punten) schelen door niet door te roepen. Ondertussen was het wel gezellig druk geworden. We zaten zo met 12 mannen en vrouwen aan de chinees. Dit is toch momenteel wel het beste wat we kunnen krijgen. En Steef was ook nog niet echt lekker van start gegaan op HF. Daar was het ook nog beneden de maat met het aantal QSO’s.

Na de gezamenlijke maaltijd dan maar weer aan de slag om te kijken of we er toch nog wat moois van kunnen maken. Op de HF begon het lieverlee wat drukker te worden. Niet spectaculair maar toch. Het begin was er. Op de VHF liep het nog steeds niet echt lekker. 2m bleef gewoon doods en daar werd dan ook voorlopig maar gestaakt met roepen. Op 6m werden wel een enkele QSO gemaakt en nu ook al van wat verder weg. Hier werd besloten om geen late avond cq nacht bezetting voor VHF te creëren. Dat had totaal geen zin voor die paar verbindingen. Uiteindelijk heeft Peter Alex nog wel afgelost en is nog een tijdje door blijven roepen op 6m. Hier kwam wel steeds meer leven in de brouwerij. Tot 2230h – 2300h zijn er toch de nodige verbindingen gemaakt. Tot in Griekenland toe. Hier hadden we de mazzel dat er een redelijk grote contest aan de gang was dus genoeg bedrijvigheid. Maar ook na elven was het op 6m gebeurd.

Bij Steef begon ondertussen ook alles op stoom te komen. Het tempo begon aardig op te lopen. En op de verschillende banden werden QSO’s gemaakt. Hij was er natuurlijk wel op gebrand dat er een redelijk aantal QSO’s in het log stonden voordat Jan (PA3HCC) hem kwam aflossen voor de nachtelijke uurtjes. Het zou niet zo zijn dat Jan de meeste QSO’s wegtikte gedurende de nacht. Na twee uur contesten stonden er 100 QSO’s op de teller. Rond de klok van 12 waren het er 380. Dus een leuke start om de nacht mee in te gaan. Tot dan waren de QSO’s vooral op 20m, 40m en 80m gemaakt. Met een enkele op 15m en 10m. Maar dat schoot niet op die banden dus gauw weer weg daar. Morgen op de dag nog wel eens proberen. Maar met het vallen van de nacht zijn er ook verbindingen op 160m gemaakt. En rond de klok van 4 was de teller inmiddels opgelopen 600 QSO’s. Verder kreeg Jan gedurende dag nacht ook nog visite. Richard (PA3GQF) had nog steeds flink last van zijn rug en kon de slaap niet echt vatten. Wetende dat Jan of Steef aan het sleutelen was had hij de stoute schoenen maar aangetrokken en ook richting Rockanje gekomen. Met als gevolg dat hij eerst een poosje mee heeft zitten luisteren en uiteindelijk toch ook nog wat QSO’s gemaakt heeft. Was wel even spannend want contest QSO’s maken is toch wat anders als een onderling QSO maken. Maar het is goed gekomen. Dat hebben we namelijk ook de PACC ook gezien. En tegen de ochtend nadat Steef weer achter de set zat om 8 uur reeds 750 QSO’s. Dus het moest eigenlijk wel gaan lukken om het aantal verbindingen van vorig jaar te overtreffen. Dat moest mogelijk zijn. Dus werd er nog even flink op los gerammeld. En maar zoeken op de banden of er nog stations waren die we niet gewerkt hadden. Zo in de loop van de ochtend ga je toch heel veel stations tegenkomen die je al gewerkt hebt. En dat schiet niet op want dat geeft geen punten meer. In de ochtend was 10m en 15m ook nog heel even open en dat leverde dan toch weer van extra punten op door de multipliers. Uiteindelijk is dan de teller op 1076 blijven steken bij het eindsignaal. Meer zat er niet in. We waren nog aan het knokken voor de 1100 want dat had ook nog een extra puntje voor het afdelingsklassement opgeleverd. Maar wel wat meer verbindingen als vorig jaar.

De andere ochtend de zaak op 6m weer opgestart. Eerst weer wat lokale QSO’s. Daarna trok de band weer open en konden er weer verbindingen met de Balkan en verder gemaakt worden. En de contest in Griekenland was ook nog steeds gaande dus dat leverde ook wat verbindingen op. Verder ook het cluster ernaast gehouden. Dat kan mogelijk nog wat extra verbindingen opleveren omdat je mogelijke openingen snel opmerkt. En dat gaf ook op een bepaald moment profijt. Er kwamen QSO’s in het cluster vanuit de Cariben. En deze werden ook gewerkt hier uit de “regio”. Dus op een bepaald moment de antenne ook die kant opgeslingerd en kijken of er wat te horen was. Want het is en blijft toch een velddag opstelling die niet geheel te vergelijken is met de thuis opstelling. En zowaar KP4 kwam boven de ruis uit en riep specifiek EU aan. Gokje wagen dus. En na een paar keer werden we er uitgehaald door KP4EIT. Hij was hier een S4 en wij daar een S2. Na wat pogingen zijn we uiteindelijk wel in het log gekomen in de Cariben. Dit was voor ons wel de kers op de taart van de VHF velddag van 2018. Later ook nog een ander KP4 station gespot maar helaas niet gewerkt.

Op 2m beleef het verder rustig. Zowel Simon als Jelle hebben het geprobeerd maar er viel heel weinig te werken. Een enkele uitschieter was een Belg en een fransman. En dat ging nog heel moeizaam ook. Zodoende maar erg weinig QSO’s in het 2m log. En dat terwijl het niet aan de 2m inrichting gelegen heeft. We zaten hier met 100W en ook nog eens 2 gestackte 9 elements beams op een meter of 12. In totaal zijn er op VHF dan 79 QSO’s gemaakt. Waarvan er 60 op 6m gemaakt zijn en 19 op 2m. Dus op zich heeft 6m weer lekker gelopen. Iets minder verbindingen als vorig jaar.

En dan nog even voor de statistieken:

De verdeling wat er over de wereld bereikt is. Hier zie je dat Europa toch duidelijk de overmacht heeft. Maar dat er toch ook met Australië en Japan gewerkt is.

Het totaal aantal landen wat er gewerkt is verdeeld over de banden. Hier herken je dan gelijk de groot aandeelhouders als Duitsland, Rusland en Engeland.

En hier het resultaat van de VHF velddag. Ook hier een leuk aantal landen gewerkt.

En dan nog het overzicht van het aantal vakken wat er gewerkt is.

 

En wellicht leuk om te zien de hoeveelheid verschillende prefixen die er gewerkt zijn op VHF.

Kijk hier de foto’s van de velddagen.

Tot zover weer een verslagje van de CW en VHF velddag 2018. Namens een ieder weer bedankt voor de medewerking en alle bezoekers ook weer bedankt voor de mentale ondersteuning.

Alex, PE1NYQ.

 

 

 



 

 

Velddagen  3 & 4 Juni 2017

In het weekeinde van 3 en 4 juni 2017 (Pinksterweekeinde) heeft Pi4VPO deelgenomen aan de IARU CW HF en VHF / UHF Velddagen op de wei van Henk PA3HV te Rockanje.               Zie hier de foto’s            en foto’s van Peter PD5PET       en de foto’s van Paul PA3AQL       en een filmpje van het uitdraaien v/d mast.

Verslag van de VHF velddag 3 en 4 juni 2017 door Alex, PE1NYQ

Het was bekend dat we weer mee gingen doen met de velddag en dus weer een twee meter station in de lucht zouden zetten. Afgelopen jaar had dit als een speer gewerkt in de opzet zoals we nu weer voor ogen hadden. 2x 9elements gestackt boven in de mast en afhankelijk van de wind zo hoog mogelijk opstellen. Maar ja, zo tijdens de locator contesten eens met Simon, PA3JQD, gesproken of het wat zou zijn om ook een 6m station in de lucht te brengen. Ik had toch nog een 5elements voor 6m op de plank liggen die nog niet op zijn plaats stond. Het zag er ook niet naar uit dat dat voor die tijd ging gebeuren. Dus Simon het aanbod is overdacht en ook tijdens de clubavond eens laten vallen of dit praktisch mogelijk en wenselijk zou zijn. Tijdens een van de latere locator contesten kwam hij hier positief op terug. Dus ik de antenne opgezocht en werd later opgehaald om op tijd aanwezig te zijn om in de mast gehesen te kunnen worden. Hoe dit alles gelopen is hebben we in het relaas van Jan kunnen lezen.

Verder zou het dan de bedoeling zijn om het station op te bouwen en er vervolgens een papegaai op aan te sluiten en die maar op een frequentie laten roepen om te laten horen dat we als PI4VPO/p ook op 6m actief zijn. Wie weet werken we op zes nog wel een station. Je kan nooit weten. Plus het was een leuke test om te kijken of de antenne doet wat hij moet doen. Eventuele kleine aanpassingen zijn dan makkelijker te doen als dat hij straks op zijn definitieve plaats staat.

Zo gezegd zo gedaan. Op zaterdag met een aantal boodschappentassen ter plaatse om alles aan te sluiten. Voor de zekerheid ook nog maar een laptop klaargemaakt met N1MM erop om deze apart voor 6m te houden. Dit zou wat makkelijker zijn met loggen mocht de ether open gaan. Op verzoek van de velddag leider Simon ben ik me met de opbouw in de mobiele shack bezig gaan houden. Hier komen toch ook nog wel wat kabeltjes om de hoek voor dat alles aangesloten is en het nog werkt ook. Op 2m was het vanuit alle richtingen nog al vrij rustig. Daar werd ook op het cluster weinig getoond dus er maar vanuit gaan dat het goed is zullen we maar zeggen. Dan door met 6m. Hier was het al wat spannender. Er werden wat grotere afstanden op het cluster gemeld vanuit Europa. Eenmaal opgebouwd en aangesloten hoorde ik IJsland op een portable station. Laat ik eens gek doen en geef antwoord. Laat dat nu helemaal geen probleem zijn. Eerste aanroep en komt gelijk voor ons terug. En nog met goede rapporten ook. Station zat even buiten de hoofdstad. Dat gaf de burger moed voor de contest. Nadat alles klaar was voor gebruik was het wachten op het startschot om 1600h.

Om 1600h was het dan eindelijk zover. Ik ben zelf gestart op 6m en Simon, PA3JQD en Jaap, PA3HGL hebben 2m voor hun rekening genomen. Het liep niet storm maar er werden toch stations diep Europa in gehoord. En zo begin van de avond was het hek van de dam. Toen kon er met het bekende contest station, 5B4AIF, in Cyprus gewerkt worden. Dit was ook gelijk onze grootste afstand deze velddag.  Maar dat deze afstand geen eendagsvlieg was werd wel bewezen nadat er later op de avond ook nog met de Oekraïne, Malta en Portugal gewerkt werd. Uiteindelijk ging de band zo rond 2100h dicht en werd er alleen nog wat “lokale” stations (Nederland en België) gewerkt.

De mannen op 2m liepen hard te mopperen. Daar was zo goed als geen activiteit te bespeuren. Zowel niet aan de SSB kant als aan de FM kant. Hier werd dan ook regelmatig een shaggie gerookt en wat aan de inwendige mens gedaan. Zo goed als het vorig jaar ging zo slecht ging het nu.

De late avond en nacht werd eigenlijk afgezegd door Simon. Dit had geen zin om hier iemand neer te zetten bij zulke “grootse” activiteiten op de band. Maar Peter, PD5PET kon het niet nalaten om te komen. Dus hij heeft dus alsnog de 2m en 6m gedurende een hele tijd bevolkt.

De andere ochtend de draad weer opgepakt op 6m. 2m werd al weer bemand door Jaap. En ook toen waren er nog steeds verbindingen mogelijk op 6m. Tot 1300h werd er veel Italië, oud-Joegoslavië en ook weer Cyprus gewerkt. Daarna verplaatste de verbindingen zich meer naar het oosten en noorden.  Nu werden er russen, polen, baltische staten en scandinaviërs gewerkt. En ook weer het station waar we gisteren al mee gewerkt hadden in IJsland. En dit ging zo maar door tot de klok einde contest sloeg.  Zo was dit een hele geslaagde velddag op 6m en een wat minder geslaagde velddag op 2m.

Dan nog even voor de statistieken:

6m: 65 QSO’s en 83913 punten ofwel een gemiddelde afstand van 1291km per QSO. Wat toch heel hoog is. De beste afstand is 2942km met Cyprus.

2m: 22 QSO’s en 1648 punten ofwel een gemiddelde afstand van 75km per QSO. De beste afstand is 378km een station in de buurt van Parijs en dat met de groots mogelijk moeite.

De gewerkte vakken op 6m:  HP93, IM57, IM67, IM98, IM99, JM09, JM67, JM88, JN35, JN40, JN44, JN52, JN53, JN54, JN55, JN61, JN62, JN71, JN72, JN74, JN76, JN80, JN83, JN99, JO01, JO10, JO21, JO22, JP52, JP66, JP90, KM64, KN04, KN12, KN18 ,KN24, KN28, KN43, KN45, KN59, KN78, KO10, KO14, KO29, KO36, KP00, KP01, KP10, KP20, KP21 en KP32.

Zoals je ziet een zeer grote verscheidenheid aan vakken voor deze 65 verbindingen. Zo’n beetje iedere verbinding is haast een ander vak geweest.

De gewerkte vakken op 2m: JN28, JN39, JO10, JO11, JO21, JO31 en JO33.

Dit geeft wel aan hoe slecht de condities waren voor 2m door deze hoeveelheid gewerkte vakjes.

VHF – Operators: Simon PA3JQD, Jaap PA3HGL, Peter PD5PET en Alex PE1NYQ

Stroom:   twee aggregaten

Antenne steunpunten: Uitschuifmast 20 meter voor 2m

Pompmast 12 meter voor 6m

Zenders:  Kenwood TS-2000e (100W) voor 2m  en een Kenwood TS-690s (50W) voor 6m

Antennes:  2x 9 elements gestackt voor 2m  en een 5 elements yagi voor 6m

73’s

Alex, PE1NYQ

 

Verslag CW velddag 2017 door Jan, PA3HCC

Al in een vroeg stadium werd besloten om in deze velddag niets aan het toeval over te laten. Zelfs een vaag en zeer theoretisch verhaal over de kwaliteit van het gemaaide gras en de SWR werd serieus genomen en de velddag locatie aan de Hippelse weg in Rockanje werd dan ook terdege geïnspecteerd voordat besloten werd om het antenne park op te bouwen.  Zie hier de foto’s van deze inspectie.

Op vrijdag 2 juni 2017 werd al vroeg begonnen met het opzetten van het antenne park. Ruim voor die dag was de gereviseerde uitschuif mast al naar het weiland getransporteerd en de mobiele shack stond ook al ter plaatse. Allereerst werd de tent opgezet en dat verliep zonder problemen, immers hij was nog maar een paar weken gelden afgebroken bij de molen van Rockanje voor het molenweekend.

Voor de uitschuifmast had Simon PA3JQD een geniale oplossing bedacht om de lier, die voor het uitschuiven van de mast wordt gebruikt, ook te gebruiken om de mast van horizontale positie verticaal te krijgen en vice versa. Nadat de dubbele yagi voor twee meter was gemonteerd werd de mast met behulp van de lier opgehesen en zowaar, na een aantal minuten flink zwengelen lukte dat ook. Het uitschuiven ging perfect waaruit maar weer eens geconcludeerd kan worden dat goed onderhoud af en toe gewoon noodzakelijk is.

Piet PA1ALG en Jan PA3HCC hadden inmiddels na wat studiewerk en intensief overleg de 6-elements yagi voor 6 meter in elkaar geknutseld en gesteld mag worden dat het echt vakwerk was want de antenne deed het prima tijdens het velddag weekend.

Op zaterdag werden de 160 meter dipool opgehesen evenals de dipolen voor 80 en 40 meter. Voor 20, 15 en 10 meter werd een verticaal opgezet en ruim voor aanvang van de contest was alles gereed.

Steef PA2A had belangeloos zijn Elecraft K3 ter beschikking gesteld met alle randapparatuur er omheen evenals zijn aggregaat voor de stroomvoorziening. Vanaf minuut 1 verliep de CW contest vlekkeloos en bijna 24 uur later kon QSO nummer 892 als laatste worden gelogd. Onze wispelturige zon was nogal actief op zaterdag, wat resulteerde in prima openingen op 10 en 15 meter op zondag met keiharde signalen.

 

De verdeling over de banden was als volgt:

Band      QSOs      DXCC

160        113          20

 80         217          28

 40         182          32

 20         201          37

 15         110          31

 10          69           25

De totale puntenscorekwam uit op 445648. Alle landen in EU werden wel een of meerdere keren gewerkt.

De oversteek naar NA en SA werd 29 x gemaakt, ook op 160 en 80 meter. AS kwam 15 x in het log voor maar helaas niet op 160 meter, wel op de overige banden. Een verrassing was een QSO met Namibia op 80 meter; met ruim 8000 kilometer was dat ook de grootste afstand die werd overbrugd.

Op 6 meter werden 65 QSOs gemaakt waarbij een aantal leuke “dx-en zoals Cyprus, Malta en IJsland. Op 2 meter tenslotte was het vrij rustig en werden 22 QSOs gemaakt waarvan Pont du Bois bij Parijs een van de verste afstanden was.

Het weer bleef fantastisch en toen zondag laat “een en ander” was afgebroken en opgeborgen kon iedereen terugzien op een van de beste velddagen ooit! Met dank aan Henk voor het wederom beschikbaar stellen van zijn weiland. 

CW operators PA2A, PA3HCC, PA5FN, PA3AQL en PA3GQF

Overige deelnemers PA3CMF, PA3JQD, PA1ALG, PD2MDR,PD3JSB, PG1A

Technische details:

Stroom werd geleverd door twee aggregaten.

Antennemasten  :    Uitschuifmast 20 meter  en een  pompmast 12 meter

Zender:                    Elekraft K3 met 500 Watt lineair

Antennes:                Verticaal voor 20, 15 en 10 meter,  Dipolen voor 160, 80 en 40 meter,   6 elements yagi voor 6 meter,   Dubbele yagi voor 2 meter

 

Aan dit weekend ging een veldinspectie vooraf!!!! Van deze veldinspectie op 1-6-2017 om exact 14uur is een klein verslag geschreven.

Verslag veldinspectie door de wei – eigenaar.

Ik wist dat deze dag komen ging.
De dag, dat de wei, die gebruikt zou worden voor de komende velddagen, geïnspecteerd zou worden.
Let wel, door een inspecteur, die weet waar hij op moet letten.
In de wandelgangen had ik al meegekregen, dat deze inspecteur door collega’s INSPECTEUR VLIJMSCHERP werd genoemd.
Een inspecteur met oog voor detail. Met een oog voor detail, eentje waarbij het ALZIEND OOG uit de trilogie “Lord of the Rings” schril afstak.
Exact 14 uur meldde hij zich. De precisie van zijn aankomsttijd zou menig atoomklok ontregelen.
Al dagen zag ik tegen dit moment op. En plots stond hij daar dan. Zich omkledend in zijn werkkleding voor de terreininspectie.
Bij het betreden van het terrein gaf hij een hand, maar de kilte die ik voelde voorspelde niet veel goeds.
Deze man kwam maar voor één ding. Voldoet deze wei aan de eisen, die er aan gesteld mogen worden.
Zoniet. Afgekeurd!!!! Ja of nee!!!!! Licht of donker!!!!! Droog of nat!!! Een tussenweg of compromis bestond in zijn beleving niet.
Met zijn secure oog en meetlat begaf hij zich langs de relevante plekken.
Schrijfblok onder zijn arm. En had hij eenmaal over iets een oordeel gevormd, dan zag ik zijn pen richting schrijfblok begeven. Wordt het een ‘V’ of een dikke streep.
Deze man keek naar lengte van het gras. Waar kwam het zonlicht vandaan? Hoe loopt het?
Kroop ook de sloot in om vast te stellen of het kikkerbestand van invloed kon zijn op de te maken radioverbindingen. Zouden deze kikkers storend kunnen zijn dan voorspelde ik al een dikke haal op het schrijfblok.
Het was een slopend gebeuren voor mij. Dit zijn dingen, die je niet te vaak mee moet maken.
In die zin zie ik nu al tegen volgend jaar op.
Na ongeveer een uur was de inspectie klaar. Zijn gezicht sprak boekdelen.
Terwijl hij bezig was zijn precisie- instrumenten op te bergen, vroeg Simon PA3JQD of ik nog een extra lange pijp wilde hebben, om mijn zuurstofgehalte omlaag te brengen.
Maar toch nog onverwacht kwam de inspecteur met de voorlopige conclusie cq uitslag.
Het kon er mee door. Maar het heeft niet meer gescheeld dan het scherp van een mes, zo weinig scheelde het of de velddag was hier niet doorgegaan.
Eén lichtpunt…. Als je van zo’n inspecteur ‘groen licht’ krijgt, weet je dat het echt goed zit.

De wei-eigenaar. Hier de foto’s van deze inspectie.