In het weekeinde van 1 en 2 september 2018 heeft Pi4VPO deelgenomen aan de IARU SSB HF Velddagen.

Foto’s van Richard PA3GQF

Foto’s van Henk PA3HV

Verslag van de SSB velddag 2018 door Alex, PE1NYQ

Ook 2018 was er weer een velddag SSB.  Ook was het dit jaar weer een vreemde opzet om twee redenen.  Onze hoofd animator, Simon PA3JQD, zat weer in de lappenmand. Na de operatie van juni waren er toch weer wat complicaties opgetreden en was vervolgens niet beschikbaar voor de velddag. En verder was het de laatste keer bij onze landheer Henk PA3HV. Deze heeft het boeltje verkocht en wordt in het nieuwe jaar overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Dus dit betekend een einde aan een traditie van 9-10 jaar velddagen aan de Hippelseweg in Rockanje. Maar goed ook met anderhalve paardenkop kunnen we een setup maken. Dat was ons vorig jaar ook goed gelukt. Want toen was Simon op vakantie.

Maar Simon zou Simon niet zijn als hij toch ook vanaf het “ziekbed” het een en ander regelde en doorgesproken had met Jelle, PD0JSO onze vervangende team-captain. En zodoende was er dan toch nog van alles min of meer geregeld voor het weekend. Alleen had Jelle zelf even niet goed in de agenda gekeken. Op de laatste clubavond voor de velddag kwam hij met de mededeling dat hij morgen (dus vrijdag) moest werken. En daar had hij zelf even niet op gerekend. Dus de aftrap werd zaterdagochtend gegeven en niet al op vrijdag.

Zaterdagmorgen 0930h met de betrokken deelnemers verzamelen in Nieuwenhoorn voor het bij elkaar rapen van de benodigde materialen die daar vandaan moesten komen. Hier waren dan Peter PD5PET, Steef PA2A, Alex PE1NYQ, John PD3JSB en uiteraard Jelle met de sleutel. Na een klein uur verzamelen met een volle aanhanger naar het velddag emplacement. Hier stond Piet PA0ALG ons al op te wachten. Deze had verse koffie bij zich wat dus niet afgeslagen werd door het team. Zo werd dus rond de klok van elf met de daadwerkelijke bouw begonnen.

Piet, John en Alex hadden zich weer opgeworpen om de tent op te gaan bouwen. En ook dit keer hopen we geen fouten te maken. We hadden met de HQ velddag weer wat geleerd met betrekking tot het dak. Dus dat moest goed gaan. Dus alles uitgerold en gepositioneerd en overeind zetten maar. En inderdaad het dak zat goed ten opzichte van de entree. Vervolgens zijkanten verbinden met het dak. En dan komt er toch weer een verassing uit de hoge hoed. Er blijkt ook nog verschil te zijn tussen de zijkanten en de achterkant. Dit had te maken met de lussen en de ogen om de boel aan elkaar geknoopt te krijgen. Oftewel hier was nu een fout gemaakt. Maar dit was wel een essentiële. Dus de hele tent kon weer plat zijkant wisselen met achterkant en opnieuw beginnen. Maar rond half een hadden we dan toch een tent staan.

Steef, Peter en Jelle maakte zich druk om het antennepark. Hier werd ook weer de grote mast opgezet voor de beam. Deze had toch wel zijn vruchten afgeworpen tijdens de HQ velddag. Maar hier kwam wat wrijving tussen de tentenbouwers en de antennebouwers. Het bleek dat de plaats waar de tent opgezet was (zoals besproken) in de weg stond voor de tuidraden van de mast. Maar dat werd uiteindelijk opgelost door de mast weer wat te verplaatsen. De definitieve plaats van de tuidraden kwamen toen ruim bij de ingang van de tent vandaan. Maar verder liep het met de mast en beam prima. Steef was ondertussen met de glasfiber mastjes aan het spelen. Hierin gaat de draadantenne voor 40m en 80m bevestigd worden.

Nadat de tentenbouwers klaar waren was John weer op huis aan gegaan, Piet was Steef nog aan het assisteren en Alex was gestart met de opbouw/inrichting van de shack. De shack was op vrijdag al opgehaald en op het emplacement gebracht door Marjolein, PD2MDR. De tent begon toch zachtjes aan wel te dringen. Maar op zich liep het opbouwen van de shack redelijk voorspoedig. Daar begin je na een aantal velddagen ook wel handigheid in te krijgen. Alleen het aansluiten van de extra Wattjes is aan Steef over gelaten. Toen bleek dat Jelle toch even langs Simon moest want deze had waarschijnlijk nog wat aansluitkabels thuis liggen. En zowaar dat klopte. Een half uurtje later was de boel compleet aangesloten en getest. Dus iets na drieën konden we de lucht in. Maar geen haast het was nog niet wild wat we hoorde.

Verder hadden we nog een tweede station wat we in de lucht gingen brengen als dat ging lukken. We staan er momenteel namelijk niet slecht voor in de afdelingscompetitie en wilde zo wat extra puntjes zien te scoren ook in een andere contest. Dit was een RTTY test. Hiervoor had Steef zijn “portable” lijn ter beschikking gesteld. En deze had dat dus ondertussen in de tent opgebouwd en was daar verbindingen aan het maken. En het bleek dat we elkaar niet in de weg zaten qua interferentie tussen de tent en de mobiele shack.

Jelle deed de aftrap met Peter zo rond 1515-1530h. Het was moeizaam om wat verbindingen te maken. Zodoende werd er niet al te “actief” gecontest zo voor het eten. Ook driftig draaien met de antenne leverde niets op. En dat was jammer. Er was namelijk ook de All Asian contest gaande. Maar de stations die daar mee deden waren eigenlijk op een enkeling bereid een puntje aan ons weg te geven. En dan te bedenken dat we voor de contest nog een “test”-verbinding met Japan gemaakt hadden. Maar zo af en toe wilde een Amerikaan ons wel werken en dat was toch wel heel leuk.

Zo rond etenstijd kwam Marjolein om te inventariseren met hoeveel we waren om de ondertussen alom bekende chinees te gaan halen. Dat waren er dus vijf. Jelle, Steef, Alex, Richard PA3GQF en zijzelf. Richard was er om ons mentaal te ondersteunen en uiteraard om wat mooie foto’s te maken van de laatste velddag bij Henk. Ook al waren we met een bescheiden ploegje en niet veel activiteit de trek was er niet minder om. Er werd toch flink gebunkerd door een ieder. Zo konden we goed de avond en eventueel de nacht in als de condities het toelieten.

Zo om een uur of acht kwam Peter ook weer opdagen om het avondgedeelte te vullen samen met een liefhebber. In dit geval was dat Alex. Deze had plaats genomen achter het toetsenbord. Ondertussen nog de laatste verbindingen zien te maken op 20m. Want daar begon het lieverlee wel op zijn eind te lopen. Dus dat werd wisselen met Steef. Deze maakte gebruik van de draad. Ook het cluster hielp hierbij niet om wat extra verbindingen te maken. Maar we zagen wel dat 80m ondertussen begon op te leven. Maar bij Steef in de tent ging het ook niet van harte meer. Deze nog wel even door laten werken tot de 75 verbindingen een feit waren. Want dat was toch een extra punt voor de afdelingscompetitie. Als daar gewisseld zou gaan worden naar de beam was het over. Dan werd daar niets meer gewerkt.   Als er geen condities zijn helpt een beam daar ook echt niets aan.

Na de wissel van antenne konden we zo rond half negen los gaan op 80m. En dat heeft Peter geweten. Door gebruik te maken van het cluster was het aanpoten voor Peter. De eerste twee uur werd het ene na het andere station verschalkt. Wat heel erg leuk was natuurlijk. Want daar doe je het voor. Steef nam het rond een uur of tien het loggen van Alex over en Peter mocht toen even op adem komen. En zo heeft ook Steef nog een poosje gelogd en “ervaring” opgedaan met N1MM. Tot deze het loggen ook zat was en in de slaapzak gedoken is. Hij zou het fort “bewaken” gedurende de nacht. Maar Peter was het nog niet zat. Er was nog genoeg te beleven op de band en ging nog een poosje door. En zo heeft Peter uiteindelijk tot 0230h gezeten. Met zo’n 115 verbindingen in het log was het klaar voor vandaag.

Zondagmorgen was Alex de eerste die weer op het wedstrijdterrein aan kwam. Eerste even een bakkie met de tijdelijke bewaker van het terrein Steef. Even de laatste perikelen van de wacht doornemen onder het genot van een bakkie pleur. Maar zoals verwacht geen spannende dingen. En zodoende na een kleine controle ging Alex om 0845h weer van start. En vanmorgen was er duidelijk meer aanbod als gistermiddag. Nog even op 80m begonnen en daar werden toch nog verschillende stations uit de omringende landen gewerkt. Met uitschieters naar Aziatisch Rusland. Na een kleine drie kwartier was het hier over. Dus zakken naar 40m. Hier was nog volop activiteit. En kon het ene na het andere station gevangen worden. Nu waren ook onze Duitse buren goed vertegenwoordigd. Zodoende nu nog heel wat /p stations gewerkt. En dat levert dan toch weer wat extra punten op.

Op een bepaald moment dan zelf ook maar eens CQ geven. En dan blijkt dat je als /p station toch ook wel gevraagd bent. Het werd zelfs nog druk. En dan word het even aanpoten. Maar wel heel leuk natuurlijk. Diverse landen werden er zo gewerkt. En Alex heeft de traditie van de velddag getracht voort te zetten door ook een bepaalde tijd in het duits cq te gaan geven. En ook dat heeft zo zijn vruchten af geworpen. Weer extra drukte. En zodoende werden er toch nog heel wat verbindingen gemaakt.

Na een pauze zo rond een uur of twaalf van band gewisseld. Terug op de 20m en de beam. En ook dat liep nog best lekker. Er werden zelfs verbindingen met de Noord-Amerika en Azië gemaakt. Ook al waren die niet erg happig vanwege de All-Asian contest. Maar werden wel gemaakt en dat is toch ook wel heel erg leuk. En zodoende waren er bij het horen van het eindsignaal toch 258 verbindingen in het log gekomen. En zo liet het zich gisteren niet aanzien. Het zijn er 20-25% minder als vorig jaar maar dat mag de pret niet drukken. De geeft een uiteindelijk puntenaantal van 54747 punten voordat het gecontroleerd is door de contestmanager. En dat is ook 20-25% minder als 2017.

En dan is het weer tijd om af te bouwen. Ondertussen was er weer wat verstrekking gekomen. Piet, Peter en Jelle waren er weer. Terwijl Alex nog bezig was werd er voorzichtig al het een en ander opgeborgen. De tent werd ontruimd. Steef had de shack aldaar al opgeruimd  en zodoende kon de tent reeds plat terwijl de contest nog liep. Dat gold ook voor de draadantenne. Al was er wel netjes gevraagd aan de contester of deze nog gebruikt ging worden. Maar 80m en 40m op dit moment van de dag was geen sprake meer van. Dus kon ook rustig naar beneden gehaald worden. Zodoende was er ook al het een en ander opgeruimd en ingepakt voordat het eindsignaal geklonken had. En zo was er om drie uur al heel wat minder op te ruimen. Maar het werd toch eerst even een aanhanger vol wegbrengen naar Nieuwenhoorn want zoveel was er ondertussen wel verzameld dat het niet in een keer afgevoerd kon worden. Maar goed zo gezegd zo gedaan. Jelle en Peter gingen even op en neer. Ondertussen was Alex de shack al aan het ontmantelen, coax werd opgerold, vuilnis verzameld (lege bierflesjes) en zo kan je nog al wat dingen bedenken. Zo was het bij terugkomst van Jelle en Peter nog een groot bouwwerk te ontmantelen. De mast met de beam. Maar met de ervaring die er ondertussen is was deze ook in een vloek en een scheet afgebroken.  Volgende aanhanger weer vol en dan diverse auto’s weer vol met een ieder zijn eigen spullen. En zo was dan rond een uur of vijf de laatste velddag bij Henk en de velddag SSB 2018 een feit. Alleen de mobiele shack word de andere dag weggehaald. We hebben zo gepast afscheid genomen onder het genot van de laatste drankjes die er waren.

Bedankt Henk voor de jarenlange gastvrijheid en plezier op het landgoed.

Dan nog even wat statistieken om de Velddag 2018 in beeld te brengen.

Het aantal verbindingen verdeeld over de banden:

 

Zoals je kunt zien is dit een beetje gelmatig verdeeld over de drie banden die we gebruikt hebben (het ene QSO op 15m daar buiten gelaten). Wat wel opvalt is dat we heel veel landen gewerkt hebben op 20m. Meer als op alle andere banden tezamen. Over alle banden hebben we 40 verschillende landen in totaal gewerkt.

Wat misschien ook leuk is om te zien hoe de drukte verdeeld was over de hele contest. Hier kun je eigenlijk per minuut zien hoe druk het was.

 

En dan nog een inzicht hoeveel  stations er buiten Europa gewerkt zijn.

 

Het overzicht van onze techniek:

Stroomvoorziening:                         twee generatoren van 2kVA

Antenne’s:                                        Dipool voor 40m en 80m

3 elements beam  voor 10m, 15m en 20m

Zender:                                             Yaesu FT-950D met een 400W versterker

Antennemasten:                              De befaamde groene 2m glasfiber\polyester delen

Uitschuifmast tot 15m

En dan wil ik namens het hele team toch een ieder weer bedanken voor de hulp en het onderlinge QSO wat er gevoerd is. In het bijzonder Simon wil ik hierbij noemen. Die ondanks alle mankementen toch beide dag even geweest is om de boel te “inspecteren”.

73,

Alex, PE1NYQ

  

In het weekeinde van 2 en 3 september 2017 heeft Pi4VPO deelgenomen aan de IARU SSB HF Velddagen.

Hier enkele foto’s  van de opbouw

 

Verslag van de SSB velddag 2017 door Alex PE1NYQ

Uiteindelijk toch wel een SSB velddag 2017. Het hing allemaal aan een zijde draadje of PI4VPO/p wel in de lucht zou komen. Er was een gebrek aan alles. Onze hoofd animator, Simon PA3JQD, was op vakantie en ook een aantal vaste operators waren niet beschikbaar. Dus in een vrij vroeg stadium was eigenlijk al de conclusie getrokken: dit gaat hem dit jaar niet worden. Maar onze activiteiten manager zou onze activiteiten manager, Jelle PD0JSO, niet zijn als daar een mouw aan gepast zal worden. Dus toch eens koppen geteld wie zijn er dan wel en kijken of er versterking kan komen. Nu, ook al was het dan een klein ploegje, PI4VPO/p ging de lucht in!!! Wel niet voor de volle 24 uur. Dat ging niet lukken met deze bezetting. En dat weer op het voor ons bekende terrein aan de Hippelseweg bij onze gewaardeerde landheer Henk PA3HV.

Simon had toch vooraf nog wel de nodige zaken doorgesproken en geregeld met Jelle. Zodoende was het toch goed te doen om met deze kleine ploeg de boel snel en goed op te zetten. Op vrijdagmiddag was de shack al opgehaald en in de wei geparkeerd. Zaterdagmorgen rond de klok van 1000h dan spullen oppikken in het clubgebouw en dan op naar de contestlocatie. Hier was Alex PE1NYQ net aangekomen. De opbouw vervolgens met Jaap PA3HGL, Jelle PD0JSO en Alex PE1NYQ gestart. Auto’s uitgeladen en voor dat we goed en wel met ons gezamenlijk onderkomen, de tent, bezig waren kwam Steef PA2A ook aanrijden. Maar dat was toch nog even lastig zo’n tent opzetten. Simon was er niet en Piet PA1ALG was nog niet gearriveerd. Dit zijn toch uiteindelijk de ervaren kampeerders. Maar goed, al met al is de tent toch goed opgezet. Het scheelde dit weekend, het was schitterend weer zonder regen en weinig wind. Dus mocht de tent niet helemaal goed staan, omwaaien zal hij niet bij een maximale windkracht drie.

Na het opzetten van de tent volgde de opbouw van de antennes. In dit geval geen grote en ingewikkelde constructies. Voor de hoge banden, 10m-15m-20m, werd er een GP opgezet. Voor 40m en 80m was er de dipool van Piet. Dit was de portable antenne van Piet en werd in een anderhalf uur opgezet. Het is een heel bouwwerk wat er dan uit zo’n klein koffertje komt. Maar het werkte uiteindelijk dan wel. En verder had Jaap nog een end-fed antenne meegebracht om te testen. Ook deze werd opgehangen. Deze zou geschikt moeten zijn voor alle banden. Maar door Steef werd er getwijfeld of hij het bleef doen bij het te gaan gebruiken vermogen. Maar Jaap had zoiets van dan had het maar geen antenne moeten worden. Gewoon gaan. Zodoende hadden we dus twee antennes voor alle banden hangen.

Steef had zijn schuur weer leeggeruimd. Daar kwam onze stroomvoorziening vandaan. Deze had twee generatoren meegebracht. En ook de operationele kant kwam bij hem vandaan. Het ging namelijk niet lukken om de FT-950 aan de versterker te koppelen. Hierdoor zijn TS-590 opgezet met de versterker waardoor we zo’n 400W konden produceren. Met de op het allerlaatste moment gevonden CAT-kabel was alles nog netjes aangesloten op de laptop van Jelle. Verder had Alex voor de koptelefoon en een voetpedaal gezorgd. Dus om een uur of twee kon het voor ons beginnen. Wij waren er klaar voor.

Zo om 1500h werd de aftrap gegeven door Alex en Jelle. Gestart werd er op 20m. Het viel tegen met de activiteit of condities. Het is maar hoe je het wil zien. Het was trekken om een paar verbindingen te krijgen. Ook het scannen van de band bracht niet veel. Omzwaaien naar 40m leverde ook niet veel op. Naar het blijkt bleek er ook een soort van papegaai in de set te zitten. Het was zoeken hoe het werkte maar uiteindelijk wel aan de gang gekregen. Ook al was het een enkele oproep maar het spaarde zodoende toch de stem. Dus dan maar iedere keer op het knopje drukken. Ondertussen was de catering er ook aangekomen in de vorm van Lisette. Zodoende werd al vroeg geïnventariseerd voor het avondeten. Nadat iedereen zijn wensen doorgegeven had ging Lisette onder begeleiding van Henk op jacht naar ons avondmaal. Dus zo rond een uur of half zes zaten we te smikkelen aan onze pizza, Turkse boterham en andere lekkere zaken.

 Na het eten verder gegaan op 40m. Op 20m was geen barst meer te beleven voor ons. Op 40m begon de activiteit wat toe te nemen en daar konden we zo nog wat verbindingen maken. We begonnen het toch droevig in te zien deze velddag. Het gemiddelde aantal verbindingen lag toch wel heel erg laag. Om 2040h omgezwaaid naar 80m. De start hier was niet heftig maar vanaf 2100h ging het hek van de dam. In 3,5h werden er zo’n 180 verbindingen gemaakt. Dat was wel even aanpoten. Ook voor onze “nieuwe” operator Steef welke toch enigszins allergisch is voor SSB. Deze voelt zich veel meer op zijn plek bij de CW club. Maar ook hij heeft zich er kranig doorheen geslagen. Is nu de vrees voor SSB ook weer een beetje kwijt. Om ongeveer 0030h werd de shack gesloten met zo’n 250 verbindingen in het log. Morgen weer een dag.

 De andere dag zo rond 0815h de draad weer opgepakt. Even kort gestart op 80m. Maar hier was het al gauw over. Dus terug naar 40m. Hier nog was nog wel de nodige activiteit. Eerst even de band af stropen op stations welke we nog niet gewerkt hadden en hierna zelf het roepen weer inzetten. Alex had de papegaai meegenomen om van het knopje drukken verlost te zijn. Dit werkte gelukkig zoals het moest daar er nog al wat “probleempjes” geweest waren met Alex’ papegaai. Na een uurtje of twee was er ook op 40m helemaal niet meer te beleven. Om naar 20m. Zelfde principe, eerst band afstruinen en dan zelf weer gaan roepen. Ging niet hard maar er werden nog punten en zelfs multipliers gescoord. Tot op een bepaald moment er wat activiteit op 15m verscheen. Dus als de gesmeerde bliksem om naar 15m. Hier vielen namelijk nog multipliers te scoren. En dat gaat veel beter voor de score als verbindingen maken zonder multipliers. Nadat ook deze waren binnen geharkt werd het moeizaam. Af en toe weer een verbinding. Dus na de middag werd het schakelen tussen 15m en 20m. Werd er wat activiteit gespot, schakelen en kijken of je die binnen kon halen. Maar dit was goed alleen te doen.

Dus zodoende werd er ook al voorzichtig begonnen met opruimen van de antenne van Piet en Jaap. En tot aller verbazing heeft de end-fed antenne het vermogen goed overleefd. Dus goedgekeurd. Ook de tent werd ondertussen al afgebroken. Hierdoor was er niet veel meer te ruimen op het moment dat het eindsignaal gefloten werd. Wat nog bleef was het afbreken van de GP en de caravan uitruimen met vreemde niet caravan eigen zaken. Hierna het weer inruimen van de caravan en het inladen van de spullen in de auto’s welke weer terug moesten naar het clubgebouw. Hierdoor was de wei van de landheer weer opgeruimd rond de klok van 1530h. Alleen de shack bleef nog overnachten. Die werd maandag weer weggebracht.

AL met al toch een zeer geslaagde velddag (ook dankzij het weer) !!!!   

Dan nog even een overzicht van onze techniek:

Stroomvoorziening: twee generatoren van 2kVA
Antenne’s: Dipool voor 40m en 80m
End-fed voor 15m, 20, 40m en 80m
GP voor 15m en 20m
Zender: Kenwood TS-590 met een 400W versterker
Antennemasten: De befaamde groene 2m glasfiber\polyester delen

Op naar de volgende velddag namens: Piet PA1ALG, Steef PA2A, Jaap PA3HGL, Jelle PD0JSO, Alex PE1NYQ en Lisette.

En natuurlijk ook alle andere bedankt voor jullie ondersteuning door even langs te komen voor onderling QSO.

 

Verslag van Richard, PA3GQF  

Beste radiovrienden,

Ook vanmorgen weer actief geweest met de radio hobby.
Was een SSB veld weekend portable.
Maar door omstandigheden en niet zo aan mee kunnen werken.  Ben natuurlijk wel even wezen kijken.
Zondag eerst maar even QRV gekomen vanuit het veld.
De zonsopkomst zag er ook erg mooi en kreeg alle aandacht.
Met de toestel in aanslag weer wat foto’s geschoten van de omgeving.
Verbindingen gingen moeizaam vanmorgen op 3608 KHz ,maar we hebben de verbinding weer even kunnen maken.
Ook Simon gehoord vanaf de camping vakantie plek Winterswijk.
Ik had het portable station had ik in de buurt gezet in Abbenbroek midden op de parkeerplaats bij de Bernisse.   Prachtig stukje natuur.
Daarna naar Rockanje gegaan waar de SSB veldagen waren.  Hadden weer een mooi station overeind gezet.
Begreep wel dat de verbindingen erg moeizaam gingen.
Maar met een aantal enthousiastelingen werd er hard aan gewerkt om elk puntje binnen te krijgen.   Verder geen nieuws.
Vandaag een extra dagje vrij om de dingen die zijn blijven leggen te doen.

Groet en tot een andere keer.

Richard

 

Hier de foto’s