Molen & Gemalendag   2017

De afdeling Voorne-Putten en Omstreken van de VERON was tijdens het internationale molenweekend , 13 & 14 mei 2017, QRV met de speciale call PH6MILL.

Dit alles vanaf de molen in Rockanje.

Wij waren QRV op zaterdag vanaf 10.00 uur LT tot ongeveer 22.00uur LT en zondag vanaf 8.00 uur LT tot ongeveer 15.00 uur LT op alle HF banden die werkzaam waren op dat moment (80, 40, 30, 20, 15 en 10meter) in de mode CW, SSB en PSK en tevens waren wij QRV zijn op 2 meter in FM en SSB.

Zie hier foto’s van Paul PA3AQL.   

 

Verslag Molenweekend 2017 door Jan PA3HCC

Wat een mooie hobby hebben we toch”, verzuchtte Simon PA3JQD op maandagmiddag zo rond een uur of halfvier. Het project van de 18 meter lange, uitschuifbare mast was met succes afgerond nadat hij de week daarvoor helemaal gedemonteerd was omdat het naar boven uitschuiven van de mast toch wel heel erg zwaar ging de laatste keren. Uitschuiven ging nu weer licht als een veertje en technisch waren er een aantal verbeteringen aangebracht.

Een dag daarvoor was het Molenweekend op zondagmiddag afgesloten en kon alles lekker droog worden ingepakt en een lekkere borrel worden gedronken op het geslaagde weekend.

De weergoden waren VPO wel erg gunstig gezind toen op vrijdagmiddag begonnen werd met het opbouwen. Als eerste werd de tent opgetrokken, stonden we tenminste droog mocht het gaan regenen. De mobiele shack was al ter plaatse voor koffie en frisdranken.

Antennepark werd simpel gehouden; een vertikaaltje voor Cor PA2CNR voor PSK op 20 meter liefst zo ver mogelijk van de andere antennes vandaan, een vertikaaltje voor 20 meter en een W3DZZ voor 40 en 80 meter. De laatste twee antennes zijn trouwens op zaterdagmorgen opgezet. Jan PA3HCC en Piet PA1ALG kregen de opdracht om de verticaal voor PSK “ergens” in een hoekje van het veld neer te zetten. Tja, …….ook na 50 jaar blijven er verschillen tussen land- en zeemacht bestaan. Simon had al iets van deze animositeit bespeurd toen matroos van Toledo in de houding werd gezet.

Toch werd de klus door beide collega amateurs (voorheen matroos en korporaal) met het nodige vakmanschap geklaard en na een halfuurtje stond de verticaal ook ongeveer verticaal en keerden beiden uit de hoek van het veld weer terug naar de basis en dat zonder een van de tweeën Mata gelap is geworden.

Op zaterdagmorgen kon worden begonnen met het in de lucht brengen van PH6MILL met wisselende condities, Jan PA3HCC maakte een twintigtal QSO’s in CW op 20 meter maar schakelde daarna over op 40 meter om nog wat van de afnemende condities te profiteren. Toen PH6MILL ook nog op het cluster werd gezet ontstond er even een pile-up maar daarna namen de condities flink af wat ook te zien was op onderstaande website: bandconditions.com

Cor maakte op het gemak de ene QSO na de andere maar kreeg met hetzelfde euvel te maken van afnemende condities. Het liep geen storm maar regelmatig kwamen er bezoekers een kijkje nemen en de dag werd afgesloten met een prima maaltijd en nog een drankje en een praatje na. Behoudens een enkele plensbui bleef het gelukkig redelijk weer die dag. Zondag was het weer opgeklaard maar dat gold niet voor de condities, die waren gelijk aan zaterdag. Maar Alex zat zeer relaxed de ene QSO na de andere te maken in SSB op 40 meter en de grenzen van Europa werden toch ongeveer bereikt. Een van de mooiste QSO’s was met een Italiaanse amateur IN3LAB die vanuit de Dolomieten met een QRP- zendertje aan verbinding met PH6MILL kon maken. Ook Cor kon nog aardig wat QSO’s in het log bijschrijven maar toen ook op 20 meter de condities wegzakten werd besloten om een en ander te gaan opruimen.

Dit jaar werd voor de vijfde keer het molenweekend georganiseerd bij de molen van Rockanje en PH6MILL werd weer een paar honderd QSO’s rijker in CW, FM, PSK en SSB.

Hulde aan de organisatoren Jelle en Simon

 

Onderhoud uitschuifbare mast  door Simon PA3JQD

Enkele weken vooraf aan  de Molendag  kwam  op een clubavond de uitschuifbare mast van PI4VPO ter sprake.    Al enkele jaren merkten wij, dat het steeds moeilijker werd om de mast omhoog te draaien met de bijbehorende lier.     Daar de mast niet zo zwaar was besloten we om de zaak maar eens uit elkaar te halen en eea te bekijken.  En dan kan je niet anders zeggen dat het een mooi stuk werk is .   We kwamen er al snel achter dat het vet in de bronzen draad schijven zo hard was geworden, dat bij radiale kracht dat wel  heel zwaar moest  gaan.    Schoonmaken en smeren  was de oplossing.  Verder liep de grote kunstof schijf in de mast ook aan op de zijkant van de mast.     Genoeg  rede voor wat huiswerk.   Piet heeft mooie  kunstof geleidingen  gemaakt en  ik heb wat vulringen gedraaid  en een nieuwe lier met rem.   Op maandagmiddag was de ploeg weer compleet om de zaak weer te monteren.   Piet stond goed gesteld.  Het was gewoon een mobiele werkplaats.    Toen de mast weer in elkaar stond met extra geleiding en een goede eindstop  was het resultaat dan ook verbluffend. Even  aan de staaldraad trekken en de zaak schuift uit elkaar .   Top werk mannen.    Zie hier foto’s

Met dank aan:

Jan PA3HCC   Piet PA3ALG   John PD3JSB   Jelle PD0JO   We kunnen weer  jaren vooruit .