Beste morse-fanaten, leden van “In itinere ad  Alphabetum Immortale”…….!! En andere leden.

Hans-PA3GXB laat weten:
Beste morse-fanaten, leden van “In itinere ad  Alphabetum Immortale”…….!! En andere leden.
Volgens mijn bescheiden administratie hebben we op maandag 9 maart j.l. onze laatste cursus avond gehad. Nadien werd het vereniging gebouw gesloten voor radioamateur gerichte activiteiten. De reden van sluiting behoeft m.i. geen uitleg.
T.a.v. de Morse-cursus betekende dit, dat er een abrupt einde was gekomen aan de training. Voor hoelang…?? We dachten een maand, hooguit twee maanden. Naar het nu laat uitzien gaat het lang duren. Zeker met de beperkende maatregelen die van kracht zijn, wordt het een moeizame aangelegenheid voor verenigingen om bij elkaar te komen, zoals wij gewend waren.
Voor de morse training zoals wij die kennen, is het geen probleem om 1,50 meter uit elkaar te gaan zitten. En zelf koffie drinken of een al of geen alcoholische versnapering, hebben we mogelijkheden. De tijd zal het leren, hoe e.e.a. door het bestuur van afdeling-42 wordt opgepakt.
In de tussen tijd is de Morse-cursus geblokkeerd. Althans….. op de wijze zoals die de afgelopen jaren is gegeven. Ik heb nu een plannetje bedacht, en inmiddels getest, om de cursus via “de band” te gaan geven.
Mijn probleem was, hoe kan ik morse seinen produceren, die door elke bezitter van een 2 meter transceiver, FM-ontvanger  of soortgelijk, ontvangen kan worden.
Mijn oude 2 meter transceiver heeft niet die mogelijkheden.
Ik heb toen besloten om e.e.a  te moduleren via de microfoon ingang. Alles moest “home-made” in elkaar geflanst worden. En dan op een wijze dat geen onacceptabele “brom”-componenten werden mee gezonden.
Ik bespaar u alle details, van ploffende IC’s, “brom” problematiek en meters verwerkte soldeerlitze. Gisteravond is het gelukt om een acceptabel signaal in de lucht te zetten
Ik kan nu de PC-koppelen om ons gebruikte programma JLMC af te draaien. Ik kan gelijktijdig met mijn hand sleutel een signaal in de lucht zetten, ik kan met de microfoon direct een toelichting geven. En dat in de mode SSB of FM.  Kortom…een ieder met een 2 meter setje, zou in principe de uitzendingen kunnen volgen.
In overleg met Piet-PA3ATP is een “vrije” frequentie gekozen in de 2 meter band om dit soort uitzendingen te kunnen doen, overeenkomst het bandplan. De frequentie wordt 144.550 kc/s.
De uitzend mode wordt vooralsnog FM gemoduleerd.  Mede afhankelijk van het het ontvangst QTH van de deelnemers kan ook overgeschakeld worden naar USB. Dat zal de tijd moeten leren.
Er wordt een vermogen van (slechts…)  25 watt in de lucht gezet. Ik maak gebruik van een verticaal rondstralende antenne.
De uitzending is gepland op maandag avond  en op donderdag avond en start op donderdag 7 mei. Dus een extra activiteit op de donderdag.
Vooralsnog start ik om 20:00 uur de uitzending voor de “starters”. Voor hen houd ik het programma aan zoals bij aanvang van de cursus verstrekt. Er wordt in FM modulatie een toelichting per keer gegeven.
Om 20:30 uur komt er een uitzending voor “gevorderden”  waarbij twee verstaanbare tekst blokken worden uitgezonden. Een op de snelheid van 16/16 en een met de snelheid 16/18.
Op deze wijze wilde ik de morse cursus hervatten en ervaring op doen. Het wordt een wederzijdse ervaring, dus op en aanmerkingen worden zeer op prijs gesteld.
Als deze wijze van cursus geven succesvol blijkt te zijn, dan ben ik voornemens om met ingang van oktober een geheel nieuwe training op te starten. Maar ook in dit geval… de tijd zal het leren.
Heeft u vragen, gaarne via mijn mail adres: PA3GXB@hotmail.com .
73 de Hans-PA3GXB
Van Ruud-PE1HWN, secretaris VERON A42, Voorne-Putten en omstreken.