Sked   Brielle   PA3GQF/P      29 oktober 2023  (AI)

Sked   Brielle   PA3GQF/P      29 oktober 2023  (AI)

Beste radiovrienden,

Vanmorgen stond ik weer eens voor het klassieke dilemma: waar moet ik vandaag mijn avonturen beleven? Het weerbericht had zichzelf waarschijnlijk ook niet helemaal begrepen, maar ik had het idee dat de ochtend redelijk droog zou blijven, terwijl de middag ons zou trakteren op een overvloedige portie regen. En alsof dat niet genoeg was, waaide het ook nog eens zo hard dat ik me afvroeg of ik in Nederland was of op een exotisch eiland met wapperende palmbomen.

Dus, daar stond ik, met een geladen tweede accu en mijn auto klaar voor avontuur. Ik had twee opties in gedachten: óf ik zou een strategische plek tussen de bomen vinden om de wind te slim af te zijn, óf ik zou mijn geluk beproeven op het onvoorspelbare eiland Flakkee. Maar ach, waarom niet eerst een tussenstop maken in Geervliet? Het lijkt wel een mysterieus oord met verborgen schatten voor radioliefhebbers.

Het weekend was sowieso een en al avontuur. Zaterdag lokte de radiobeurs in Zwolle, waar de IJsselhallen voor de laatste keer hun deuren openden voor dit spektakel. Blijkbaar waren ze van plan de hallen gewoon af te breken, alsof de beurs zelf niet al spannend genoeg was. Mijn plannen voor zaterdag waren echter niet zo heldhaftig. Eerlijk gezegd voelde ik me een beetje lui en had ik geen zin om in mijn eentje die kant op te rijden. Ik overwoog zelfs een overnachting in een Bed & Breakfast, iets waar ik nog nooit eerder aan had gedacht. Het klonk als een rustgevend idee om de dag op mijn gemak door te brengen, maar uiteindelijk heb ik dat plan laten varen. Misschien een volgende keer, wie weet?

Wat betreft de kwestie van de zomertijd en wintertijd, daar kan ik wel een heel boek over schrijven. Iedereen lijkt tegenwoordig te praten over het afschaffen van dat halfjaarlijkse gedoe met de klok. En eerlijk gezegd, ik ben het daar wel mee eens. Tijd is al ingewikkeld genoeg zonder die uurverschuivingen.

Toen ik eindelijk mijn avontuurlijke reis begon richting Flakkee via de Groene Kruisweg, leek het wel alsof mijn auto een eigen wil had. Voor ik het wist, was ik Geervliet al voorbijgescheurd. Tja, dan maar door. Maar wat ontdekte ik daar? De rijksweg A57 was afgesloten, en dat wist ik niet van tevoren. Dus reed ik verder richting Oostvoorne, en daar, bij de Stenen Baak, leek het me wel wat. Maar toen kwam ik tot een geniaal inzicht: waarom zou ik me beperken tot landactiviteiten? Brielle was het volgende punt op mijn avontuurlijke kaart, en ik herinnerde me een plekje waar ik eerder gestaan had. Ik moest natuurlijk wel even checken of dat nog steeds een avontuur waard was. En, oh verrassing, het oude bruggetje was vervangen en zag er spik en span uit. Het stukje grond waar ik mijn radiomast wilde neerzetten, was verlaten en stil, zoals je verwacht in een echt radioparadijs.

Daar besloot ik dus mijn draadje uit te spannen, maar de locatie was nog een beetje een raadsel voor me. Eerst dacht ik naast de dijk, maar later, in een flits van helderheid, besloot ik de dijk zelf te gebruiken als basis voor mijn avontuur. Ik vroeg me af of dat mijn radiosignaal zou beïnvloeden, maar ach, wie let er eigenlijk op signalen als er honden worden uitgelaten en de wind je bijna van de dijk blaast? Wat extra coax kabels en een sterkere verbinding later was ik klaar voor mijn radiomissie.

Natuurlijk had deze plek een bijzondere plek in mijn avonturenarchief, want de vorige keer dat ik hier was, liep ik nogal wat schade op. Maar ik had mijn lesje geleerd en lette deze keer goed op hoe ik mijn draadje liet lopen. En tot mijn opluchting had ik vandaag geen problemen. Er waren zelfs talloze hondenbezitters die hun viervoeters hier uitlieten, en de wind deed zijn best om mijn mastjes te laten wankelen. Maar ik liet me niet kisten en liet de mastjes een stukje zakken voor extra stabiliteit.

Op de radio was het een drukte van jewelste, met een radiowedstrijd in volle gang en allerlei avonturiers die de band vulden met hun verhalen. Later verdwenen de deelnemers aan de wedstrijd, vermoedelijk naar andere frequenties, want er waren plotseling goede openingen op de hogere banden. Ik draaide wat heen en weer over de band, luisterde naar de KTK-ronde en vroeg me af waar de AmBerg-ronde was gebleven. Op 3568 KHz CW kon ik de verhalen niet volgen, en hoewel ik de AM-ronde beluisterde, besloot ik me niet in te melden. Het werd me gewoon een beetje te koud.

Dus, met mijn avontuurlijke radiosessie ten einde, besloot ik het station af te breken en lekker warm naar huis te gaan. Je merkt wel dat de zomer achter ons ligt, maar desondanks heb ik me weer even heerlijk vermaakt met mijn radiobelevenissen.

Dus, tot de volgende keer, radioavonturiers!

73, Richard PA3GQF

P.S. Bekijk wat avontuurlijke foto’s op deze link.

eof